Waarom is gezonde lucht belangrijk?

Gezonde lucht, waarom is gezonde lucht belangrijk? | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Waarom is gezonde lucht belangrijk?

We leven in een tijd waarin we ons meer bewust worden van het belang van gezonde lucht. Het RIVM checkt dagelijks de kwaliteit van onze buitenlucht. We ademen in veel gebieden ongezonde lucht in, die bestaat uit een mix van vervuilende stoffen waaronder fijnstof. En ook de coronacrisis drukt ons met de neus op de feiten. Maar waarom is gezonde lucht op kantoor zo belangrijk?

Zelfs in Nederland is de buitenlucht niet gezond door luchtvervuiling. Luchtvervuiling veroorzaakt bijvoorbeeld astma, COPD en longkanker. Jaarlijks worden er mensen met spoed opgenomen in het ziekenhuis of overlijden vroegtijdig aan ongezonde lucht.

Ook door de coronacrisis zijn we ons bewust van de lucht om ons heen. Met name de verspreiding van virussen – waaronder het coronavirus – via de lucht is nu een hot item. Bij niezen of hoesten zijn virusdruppels vaak groot en zwaar en raken snel de grond. Vandaar dat 1,5 meter afstand tot elkaar voldoende is om te voorkomen dat je besmet raakt door deze druppels. Maar kleinere virusdruppels, oftewel aerosolen, kunnen in de lucht blijven zweven. Aerosolen zijn een vorm van luchtvervuiling. Dit is een mengsel van stofdeeltjes en vloeistofdruppels – waar ook virusdruppels bij kunnen zitten.

Gezonde lucht op kantoor

Na een periode van lege kantoren breekt er nu een tijd aan waarin de meeste mensen weer op kantoor gaan werken. Iedereen is volop bezig met het inrichten op de nieuwe 1,5 meter-samenleving. Met plastic schermen, stickers en looplijnen op de vloer. Maar vergeet ook het binnenklimaat met gezonde lucht niet uit het oog. Het is echter nog onbekend hoe besmettelijk virussen in de lucht blijven. Maar voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf.

Sick-building-syndrome
Vuile lucht op kantoor ontstaat onder andere door ademhaling, uitstoot van kantoorapparatuur en het ontstaan van schimmels en bacteriën door vochtige lucht. Het is dan ook belangrijk om vuile lucht te vervangen door verse lucht. Met name ruimtes met slechte ventilatie en de recirculatie van vuile lucht kunnen problemen veroorzaken. Op kantoor kan dit leiden tot gezondheidsklachten, zoals last van de luchtwegen, hoofdpijn en zelfs concentratieproblemen. En wist je dat wanneer veel mensen in hetzelfde gebouw dezelfde klachten hebben, ze dat het ‘sick-building-syndrome’ noemen? Wij als ventilatiespecialist kunnen hierbij een helpende hand bieden.

Arbo-eisen luchtkwaliteit en ventilatie
Eisen omtrent luchtkwaliteit en ventilatie zijn opgenomen in het Arbobesluit. Voorbeelden van eisen zijn bijvoorbeeld dat er voldoende niet-verontreinigende lucht aanwezig dient te zijn, en dat men niet aan hinderlijke tocht blootgesteld wordt. Binnen ons luchtkanalen bedrijf zijn we ons hier meer dan bewust van. Samen met de installatiebedrijven zorgen we ervoor dat de luchtkanaalsystemen van ventilatietechniek brabant voldoen aan de Arbo-eisen omtrent luchtkwaliteit en ventilatie.  

Onze tips als ventilatiespecialist

Door de samenwerking met installatiebedrijven zorgen wij als ventilatie specialist ervoor dat de luchtinstallaties op de juiste en gezonde manier zijn aangesloten. De installatiebedrijven waarvoor wij als onderaannemer fungeren, zorgen voor de juiste luchtberekeningen vooraf. Na de luchtkanalen montage zorgen zij voor de juiste inregeling van het ventilatiesysteem.

Onze aanvullende tips voor gezonde lucht op kantoor:

  • Zorg voor ventilatie met buitenlucht, zorg eventueel voor extra fijnstoffilters.
  • Voorkom recirculatie van vuile binnenlucht.
  • Zet ventilatie in het weekend of tijdens vakanties niet uit, maar zet deze indien mogelijk op een lagere stand.
  • Zorg voor 24/7 ventilatie in toiletten, voorkom hier het openen van ramen om de juiste richting van het ventilatiesysteem niet te verstoren.
  • Vervang filters op tijd, houd hiervoor het reguliere onderhoudsschema aan.
  • Plaats kantoorapparaten, zoals printers, in een aparte ruimte. Bij meer dan 50.000 afdrukken wordt er zelfs aangeraden om ze te plaatsen in een reproruimte met bronafzuiging.
  • Zet af en toe een raam open voor verse buitenlucht, bij voorkeur – indien mogelijk – niet aan de straatzijde i.v.m. uitlaatgassen en hogere concentratie fijnstof.
  • Het extra reinigen van luchtkanalen heeft geen direct effect. Eventuele virusdeeltjes of aerosolen zijn dusdanig klein dat ze gemakkelijk met de luchtstroom mee gevoerd worden. Houd hiervoor het reguliere schoonmaakschema aan.

Waarom is gezonde lucht belangrijk?

  • Vervuilde buitenlucht kan diverse longaandoeningen veroorzaken. Denk hierbij aan onder andere astma, COPD en longkanker. Bekijk ook de website van het Longfonds voor meer informatie.
  • Vervuilde binnenlucht bijvoorbeeld op kantoor kan zorgen voor hoofdpijn en concentratieproblemen, met ziekteverzuim tot gevolg.  

Bent u benieuwd wat wij van Ventilatie Techniek Brabant voor u en uw project kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie.