Waarom luchtkanalen reinigen?

Luchtkanalen reinigen, zelf luchtkanalen reinigen | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Waarom luchtkanalen reinigen?

Een gezond binnenklimaat blijft een belangrijk onderwerp van gesprek. Want alleen door het laten aanleggen van een goed ventilatiesysteem ben je er nog niet. Zoals ieder systeem heeft ook mechanische ventilatie reiniging en onderhoud nodig. Maar waarom dien je luchtkanalen te reinigen? En kun ook zelf luchtkanalen reinigen?

Eerder schreven we al eens een blog over het belang van gezonde lucht, zowel in huis als gezonde lucht op kantoor. We ademen immers in de buitenlucht in veel gebieden ongezonde lucht in. Met alle gezondheidsrisico’s van dien. Ook in een tijd waarin het coronavirus om zich heen grijpt worden we ons steeds bewuster van de lucht om ons heen. Daarom is het belangrijk om de lucht binnenshuis en de lucht op kantoor zo schoon mogelijk te houden.

Voordelen reinigen luchtkanalen

Als ventilatiespecialist vinden we goed onderhoud aan luchtkanalen en ventilatiesystemen erg belangrijk. Het gaat immers om de lucht die je dagelijks inademt. Een luchtkanalensysteem kan een verzamelplek worden van vocht, schimmels, bacteriën en stof. Dit heeft invloed op de luchtkwaliteit en de werking van het systeem. En wist je dat het reinigen van luchtkanalen eerder noodzakelijk dan wenselijk is? Wij van Ventilatietechniek Brabant vertellen je graag waarom!

  • Gezonde lucht: Het belangrijkste voordeel is de kwaliteit van lucht. Lees ook ons andere blog ‘Waarom is gezonde lucht belangrijk?’.
  • Duurzaamheid: Het systeem gaat langer mee door goed en frequent onderhoud. Investeren in onderhoud én schoonmaak zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk profijt van je systeem hebt en minder snel hoeft te vervangen.
  • Verlaging ziekteverzuim: Schimmels en bacteriën tasten op ten duur de luchtwegen aan. Wanneer deze langdurig in de luchtkanalen blijven zitten neemt hiermee de luchtkwaliteit af en adem je steeds minder gezonde lucht in. Met alle gezondheidsgevolgen van dien.

Zelf luchtkanalen reinigen

Kun je zelf de luchtkanalen reinigen? Het antwoord daarop is ja én nee. Aangezien een ventilatiesysteem verplicht is bij nieuwbouw (lees daarover ook meer op ons blog) zijn bijvoorbeeld woningen, appartementencomplexen en kantoren hier vanzelfsprekend mee uitgerust. Vaak zitten luchtkanalen uit het zicht, wat ventilatie reiniging lastig kan maken.

Mario van der Putten, onze directeur van Ventilatie Techniek Brabant, vertelt je daar meer over: “Een ventilatiesysteem bestaat uit aaneengesloten luchtkanalen, die vaak boven het systeemplafond of in wanden en vloeren gemonteerd en weggewerkt zijn. Dit zorgt ervoor dat je zelf niet overal gemakkelijk bij kunt komen. Wel kan een gespecialiseerd bedrijf in ventilatiesysteem reiniging je hierbij helpen. Maar er zijn delen van het systeem die zeker zelf gereinigd kunnen worden, en als ventilatie specialist raadt ik dat ook zeker aan.”

Zelf reinigen? Onze tips!

Maar wat kun je dan zelf wél reinigen in en om de luchtkanalen? Wij geven je tips!

  • Afvoerventielen en toevoerventielen reinigen;

    Een mechanisch ventilatiesysteem heeft afvoer- en toevoerventielen op het plafond en/of de wand. Deze zijn vaak gemaakt van kunststof. Vaak krijgen deze ventielen te maken met vuil- en stofdeeltjes, met name in natte ruimtes zoals een badkamer, toiletgroep of wasruimte. Een luchtventiel schoonmaken doe je eenvoudig met een vochtige doek of sopje. Vaak kun je stof gemakkelijk afnemen aan de voorzijde zonder het ventiel te verwijderen. Maar daarmee is het ventiel aan de binnenzijde nog niet helemaal schoon. Wanneer je een ventiel verwijdert let er op dat het luchtventiel bij terugplaatsing weer in dezelfde stand staat. Deze stand is ingesteld door de installateur bij plaatsing.

  • Filters reinigen;

    Een WTW-unit (warmteterugwinning installatie) heeft filters die gemakkelijk eruit gehaald kunnen worden. Deze kunnen met een stofzuiger worden gereinigd. Zorg ervoor dat deze filters 1 á 2 keer per jaar vervangen worden. Het reinigen van de ventilator in een WTW-unit kunt u het beste door een professional laten doen.

  • Beginstuk luchtkanaal reinigen;

    Wanneer je een afvoerventiel of toevoerventiel verwijdert, kun je met een stofzuiger het beginstuk van een luchtkanaal reinigen. Verder dan het beginstuk kom je helaas niet. Schakel voor het onderhoud mechanische ventilatie dan ook een professional in, en laat de luchtkanalen eens in de 5 á 6 jaar reinigen.

Bij Ventilatie Techniek Brabant reinigen wij niet zelf uw luchtkanalen, maar zorgen wel voor een juiste aansluiting van de luchtkanalen. Wij zorgen voor een goed en deugdelijk luchtkanalensysteem dat jaren meegaat, mits juist onderhouden. Praat met ons mee over dit onderwerp op onze LinkedIn-pagina!

Voor het berekenen, ontwerpen en/of reinigen van een ventilatiesysteem kunt u allereerst terecht bij een installateur. Hierna zouden zij Ventilatietechniek Brabant in kunnen schakelen voor productie en/of montage. Bent u benieuwd wat wij voor u en uw project kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *