Hoe kun je een werkplaats koelen?

Hoe kun je een werkplaats koelen | Ventilatie Techniek Brabant Casus

Hoe kun je een werkplaats koelen?

De zomer staat voor de deur, en de eerste tropische dagen zijn in aantocht. Wist je dat de warmte ervoor kan zorgen dat je minder geconcentreerd bent? Met name bij het werken met machines in een werkplaats kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Het kan zelfs hittestress veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Maar hoe kun je dan een werkplaats koelen? En hoe kun je daarmee hittestress op werk voorkomen? En hoe voorkom je hinderlijke tocht? Wij laten je ons ontwerp zien!

Ook in onze eigen werkplaats in Mierlo kan de temperatuur in de zomer hoog oplopen. Voor extra daglichtinval is onze werkplaats uitgerust met lichtstraten in het dak. Prettig en gezond om met daglicht te werken, maar dit zorgt ook voor warmte in de werkplaats. Op deze locatie hebben we nu twee hete zomers meegemaakt, en we hebben daarom besloten om een eigen airconditioning ontwerp te maken. Recentelijk is het systeem in gebruik genomen, en zijn we helemaal klaar voor zomerse temperaturen!

Beste manier om een werkplaats te koelen

Als ventilatiespecialist hebben we het verbeteren van luchtkwaliteit hoog in het vaandel staan. Naast dat we dit belangrijk vinden voor onze opdrachtgevers, vinden wij het ook belangrijk voor onze werknemers. Daarom hebben bij Ventilatie Techniek Brabant een airconditioningsontwerp gemaakt voor onze eigen werkplaats, om het werken zo prettig en gezond mogelijk te maken.

Waar moet je op letten bij het koelen van een werkplaats?

  • Warme lucht stijgt op

    De dichtheid van koelere lucht kent een grotere zwaartekracht dan opgewarmde lucht. Warme lucht wordt omhoog verdreven. Hoe hoger je de airconditioning plaatst, hoe meer lucht deze moet koelen. Lees hieronder voor welke positie wij gekozen hebben.

  • Voorkom tocht of hinderlijke luchtstroom

    Ventilatie is lucht in beweging. Lucht wordt hinderlijke tocht bij een luchtverplaatsing van meer dan 0,15 m/s in de winter en 0,25 m/s in de zomer (conform Arboportaal). Hinderlijke tocht is niet gewenst, dus zorg ervoor dat roosters dusdanig gepositioneerd zijn dat ze geen hinderlijke luchtstroom veroorzaken op werkplekken.
Werkplaats koelen, airconditioning in werkplaats | Ventilatie Techniek Brabant

Onze werkplaats koeling

Wij hebben er als ventilatie specialist voor gekozen om de airconditioning met unit halverwege de hoogte van de werkplaats te hangen. Warme lucht stijgt op, en met het systeem verdringen we de warme lucht naar boven. Omdat hier geen mensen werken, hoeft deze lucht ook niet gekoeld te worden. Door het airconditioning systeem lager te hangen wordt er 25-50% van de lucht gekoeld. Wanneer het systeem tegen het plafond was gepositioneerd zou dit 100% zijn. Door de lagere plaatsing is er meer rendement van het systeem, en is de gekoelde lucht sneller beneden om de werknemers van verkoeling te voorzien. Een win-win situatie!

Werkplaats koelen, airconditioning in werkplaats | Ventilatie Techniek Brabant
Werkplaats koelen, airconditioning in werkplaats | Ventilatie Techniek Brabant

Daarnaast zijn de uitblaasroosters dusdanig gepositioneerd in het luchtkanaal dat deze geen hinderlijke tocht veroorzaken wanneer iemand een machine bediend. Dat is wel zo prettig.

Bent u ook op zoek naar een soortgelijk systeem? Voor het berekenen en ontwerpen van een ventilatiesysteem kun je allereerst terecht bij een installateur. Hierna zal de installateur Ventilatietechniek Brabant in kunnen schakelen voor de productie en montage. Bent u als particulier op zoek naar een ervaren en betrouwbare partij voor uw ventilatiesysteem? Neem gerust contact met ons op, wij verwijzen u graag door naar een installateur die voor u de eerste stap kan zetten.

Bent u als installateur benieuwd wat wij van Ventilatie Techniek Brabant voor u en uw project kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *