Goede ventilatie om virusverspreiding te voorkomen

Goede ventilatie, voorkomen virusverspreiding, blog | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Goede ventilatie om virusverspreiding te voorkomen

Afgelopen weekend kwam naar buiten dat 239 wetenschappers uit 32 landen stellen dat het coronavirus zich niet alleen verspreidt via grote druppels, maar ook via kleine druppels: aerosolen. De discussie hierover speelt al langer, waaronder ook in Nederland. Echter blijft goede ventilatie een ondergeschoven kindje bij de Wereldgezondheidsorganisatie en het RIVM. Hoe kunnen we virusverspreiding door deze virusdeeltjes voorkomen? En moeten we ons zorgen maken?

Eerder schreven we een blog over het belang van gezonde lucht; ‘Waarom is gezonde lucht belangrijk?’. Met name tijdens de coronacrisis worden we met de neus op de feiten gedrukt. Zowel op het gebied van luchtkwaliteit van de buitenlucht, als de luchtkwaliteit van het binnenklimaat.

Sinds 1 juli zijn de coronaregels in Nederland verder versoepelt. Daardoor zijn mensen nu vaker met meerdere mensen in één ruimte, bijvoorbeeld op kantoor. Tot op heden zijn de Wereldgezondheidsorganisatie en het RIVM niet van mening dat de aerosolen grote virusverspreiders zijn. Er is op dit moment geen hard bewijs dat deze virusdeeltjes via bijvoorbeeld airconditioningssystemen in scholen, cafés en kantoren mensen besmetten.

Echter is ook niet uitgesloten dat er virusverspreiding via ventilatie mogelijk is. En wij als ventilatiespecialist vinden het een belangrijk onderwerp om niet uit het oog te verliezen.

Waarschuwing van deskundigen

Veel experts op het gebied van binnenklimaat stellen dat ventilatie in gebouwen beter moet, omdat we anders een groot risico lopen op besmetting. Het RIVM adviseert enkel gebouweigenaren om zich aan de ventilatie-eisen uit het Bouwbesluit te houden. Maar goede ventilatie blijft hierin een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt door de overheid. Ook wij als ventilatiespecialisten vinden het belangrijk dat er aandacht geschonken wordt aan goede ventilatie, zowel thuis als op kantoor, in het café of op school.

Binnen de ventilatie eisen uit het Bouwbesluit is geen rekening gehouden met infectieziekten. Lees hierover ook dit interessante artikel gepubliceerd in Het Parool (d.d. 6-7-2020). Daarnaast wordt enkel na oplevering door gemeentes en instanties op basis van bouwtekeningen gecontroleerd of er aan deze eisen wordt voldaan. Bij het gebruik van een gebouw wordt hier zelden nog op gecontroleerd. Ook op de controle van het onderhoud mechanische ventilatie blijft niet iedereen scherp op. Daarnaast kunnen ruimtes ook van functies wisselen, waar uiteraard tijdens de bouw en bij het installeren van luchtkanalen geen rekening mee is gehouden. Een kantoorruimte kan bijvoorbeeld veranderen naar een vergaderruimte. En voor een vergaderruimte gelden andere ventilatieregels.

Kortom, deskundigen waarschuwen ons voor het volgende:

  • Bouwbesluit-eisen worden na in gebruik name niet meer gecontroleerd;
  • Naleving van ventilatieregels zijn hierdoor niet waterdicht;
  • Ruimtes kunnen van functie veranderen, met andere ventilatieregels;
  • Het belang van goede ventilatie heeft geen topprioriteit bij de overheid en het RIVM.

Moeten we ons zorgen maken om virusverspreiding via de lucht?

Er geen reden om direct in paniek te raken. De Wereldgezondheidsorganisatie en het RIVM nemen aan dat dit risico klein is. En daarnaast zitten veel mensen niet te wachten op nieuwe aanwijzingen of richtlijnen.

Maar desondanks vinden wij het als ventilatie specialist belangrijk dat de bewustwording rondom goede ventilatie verhoogt wordt. Voorkomen is immers beter dan genezen. En tijdens de piek van de coronacrisis werd ons dit ook pijnlijk duidelijk. In de zomermaanden is het wat makkelijker om op het terras plaats te nemen, of om ramen en deuren open te zetten. Maar bij hoge temperaturen, of juist in de wintermaanden, wordt dit steeds lastiger.

Wat kun je zelf doen op het gebied van goede ventilatie?

Ben je bewust van het belang van goede ventilatie. Niet alleen met betrekking tot het voorkomen van virusverspreiding, maar ook om gezondheidsklachten zoals last van de luchtwegen, hoofdpijn en zelfs concentratieproblemen te voorkomen.

  • Let goed op als je ergens binnen bent. Is er een ventilatiesysteem, kunnen er ramen of deuren open?
  • Vertrouw je het niet? Vraag dan hoe het geregeld is, bijvoorbeeld op kantoor of bij een restaurantbezoek.
  • Open op kantoor, school of werk eens wat vaker het raam voor frisse lucht.
  • Zorg ook thuis voor frisse lucht door een raam te openen. Je kunt ook een CO2-meter plaatsen die aangeeft wanneer het tijd is voor frisse lucht.
  • Zorg binnenshuis dat het mechanisch ventilatiesysteem goed onderhouden wordt. Lees op ons blog ook onze tips wat je zelf kunt reinigen aan het systeem.

Voor het berekenen en ontwerpen van een ventilatiesysteem kun je allereerst terecht bij een installateur. Hierna zal de installateur Ventilatietechniek Brabant in kunnen schakelen voor de productie en montage. Bent u als particulier op zoek naar een ervaren en betrouwbare partij voor uw ventilatiesysteem? Neem gerust contact met ons op, wij verwijzen u graag door naar een installateur die voor u de eerste stap kan zetten. Samen realiseren we op die manier een goed ventilatiesysteem voor uw woning of werkplek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *