Waarom luchtkanalen isoleren?

Luchtkanalen isoleren, ventilatiekanalen isoleren, isolatie luchtkanalen | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Waarom luchtkanalen isoleren?

Veel van de toevoer luchtkanalen die wij monteren zijn geïsoleerd. Luchtkanalen isoleren heeft veel voordelen. Het is belangrijk om goed te kijken welke plekken potentiële probleemgebieden kunnen zijn. Daar kan isolatie gewenst zijn. Maar waarom dien je sommige luchtkanalen te isoleren?

Een ventilatiesysteem bestaat uit twee stromen. Via het ene luchtkanaal gaat warme lucht van binnen naar buiten. Via het andere luchtkanaal gaat koude lucht van buiten naar binnen. Door middel van een warmtewisselaar wordt de koude lucht opgewarmd, en gestuurd naar de plaats waar dit benodigd is. De warmte is benodigd waar mensen aanwezig zijn, bijvoorbeeld op een kantoorvloer. Hierdoor ontstaat een gezond binnenklimaat met warmte op de juiste plek. Ook koude lucht kan op een bepaalde plek terecht moeten komen. Bijvoorbeeld in het geval van een airconditioning. 

Rendementsverlies

Veel ventilatiekanalen lopen door ruimtes die niet verwarmd zijn, en waar verwarming ook niet nodig is. Denk hierbij aan technische ruimtes en op het dak. Je kunt je voorstellen dat wanneer hier een luchtkanaal zonder isolatie met warme lucht doorheen komt, er onnodig warmte verloren gaat omdat de ruimte rondom koud(er) is.

Hetzelfde geldt voor een ventilatiekanaal waar koude lucht doorheen komt. Wanneer dit luchtkanaal loopt door een ruimte die juist verwarmd dient te worden, zorgt het kanaal voor afkoeling van de ruimte. Daardoor verwarmt het systeem harder en verbruikt meer energie.

Kortom, zonder isolatie is er rendementsverlies en wordt kostbare energie onnodig verspilt. Naast deze nadelen kunnen er ook problemen met condensvorming, schimmel en een slechte kwaliteit van de binnenlucht ontstaan. En dit kan eenvoudig voorkomen worden door luchtkanaal isolatie op de juiste plekken.  

Voordelen luchtkanalen isolatie

  • Rendement: Als ventilatiespecialist vinden we het belangrijk dat het ventilatiesysteem zoveel mogelijk rendement oplevert, en zo min mogelijk energie verspilt. Door luchtkanalen isoleren op de juiste posities gaat er geen warmte verloren. De warmte gaat naar de juiste plek waar deze benodigd is. En door een kanaal met koude luchtstroom te isoleren, koelt deze ruimte niet af. De stookinstallatie hoeft hierdoor minder warmte toe te leveren. Energiebesparing dus!

  • Duurzaamheid: Door het isoleren van luchtkanalen kan het systeem langer meegaan, doordat de stookinstallatie niet onnodig hard hoeft te werken. Daarnaast helpt ook goed en frequent onderhoud van het mechanisch ventilatiesysteem, bijvoorbeeld door de schoonmaak van luchtkanalen. Lees hierover ook ons blog ‘Waarom luchtkanalen reinigen?’ voor meer informatie.

  • Geluidsreductie: Wist je dat lawaai een van de grootste storingsbronnen is in woon- en werkruimtes? Luchtkanaal isolatie voorkomt geluidsoverlast. Lees hierover binnenkort ons blog ‘Hoe verhelp je geluidsoverlast van ventilatiesystemen?’.

  • Gezonde lucht: Wanneer luchtkanalen niet goed geïsoleerd zijn op een plek waar dit wel nodig is, kan een condensatieprobleem ontstaan. Hierdoor ontstaan lekkages en schimmels. Schimmels kunnen zich ontwikkelen in een vochtige omgeving. De luchtkwaliteit neemt hierdoor af en men kan worden blootgesteld aan schimmels via ventilatiekanalen. Door luchtkanalen isoleren wordt de condensvorming voorkomen op de plekken waar dit een probleem zou kunnen vormen, waardoor schimmels geen kans krijgen. Lees meer over het belang van gezonde lucht in ons blog ‘Waarom is gezonde lucht belangrijk?’.  

Soorten isolatie

Bij Ventilatietechniek Brabant werken wij met verschillende soorten isolatie. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten luchtkanaal isolatie die wij gebruiken als ventilatiespecialisten:

  • Armaflex

    De buitenlucht aanvoerluchtkanalen isoleren wij met Armaflex. Armaflex vermindert geluidsoverdracht en werkt tegen condensatie in de ventilatiekanalen. Dit is een zeer flexibel en zelfklevend isolatiemateriaal met een gesloten celstructuur, hoge waterdampdiffusieweerstand, lage warmtegeleiding en antibacteriële bescherming.

  • Climcover

    Kanalen isoleren wij uitwendig met Climcover, in diktes 25 mm en 50 mm. Climcover is een drukvaste glaswoldeken, eenzijdig bekleed met een folie van versterkt puur aluminium. De dikte 50 mm passen wij toe op dakkanalen, en werken we af met stucco aluminium beplating. De beplating wordt strak en overlappend om de isolatie gemonteerd. Daarnaast worden ook de naadverbindingen met siliconenkit afgewerkt, waardoor lekkages en inregenen voorkomen worden.

  • Rockwool

    Kanalen kunnen we ook uitwendig isoleren met Rockwool, dit is een flexibele steenwoldeken voorzien van een kleeflaag met schutfolie. Dit product is vergelijkbaar met de Climcover (glaswoldeken), echter heeft Rockwool een hogere brandwerendheid. In het bestek van een project wordt voorgesteld om te isoleren met Climcover of Rockwool.

Waarom luchtkanalen isoleren?

  • Door ventilatiekanalen te isoleren op de juiste plekken, wordt een hoger rendement bereikt van het mechanische ventilatiesysteem. Dit levert op de lange termijn energiebesparing op;
  • Zorgt voor een prettigere leef- en werkomgeving door het voorkomen van geluidsoverlast;
  • Condensatievorming bij ongeïsoleerde kanalen kan zorgen voor schimmelvorming en een slechte luchtkwaliteit. Op de langere termijn kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen.

Praat ook mee over dit onderwerp op onze LinkedIn- of Facebookpagina. Of praat hieronder mee door een bericht achter te laten.

Bij Ventilatie Techniek Brabant zijn wij specialist in het isoleren van luchtkanalen. Onze directeur-eigenaar Mario van der Putten startte immers zijn carrière in de luchtkanalenbranche als isoleerder. Benieuwd wat wij voor u en uw project op het gebied van isolatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *