Meest gestelde vragen over ventilatietechniek

De meest gestelde vragen over ventilatietechniek | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Meest gestelde vragen over ventilatietechniek

Wij als ventilatiespecialist weten veel over ventilatietechniek. Maar niet iedereen is luchtkanalen monteur of bekend met de wereld van luchtkanalen. Wil jij meer weten over ventilatie techniek? Lees hieronder dan de meest gestelde vragen over dit onderwerp. En blijven er nog vragen voor jou over? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat zijn luchtkanalen?

Luchtkanalen zijn buizen die dienen voor de toevoer en afvoer van lucht. Er zijn ronde luchtkanalen en rechthoekige kanalen. Een luchtkanaal is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en uitvoeringen. Daarnaast zijn er diverse hulpstukken die gekoppeld kunnen worden aan rechte luchtkanalen. Denk bijvoorbeeld aan bochten en T-stukken. Ventilatie Techniek Brabant is een van de luchtkanalen bedrijven die zich dagelijks bezighoudt met het produceren en monteren van kanalen.

Wat is een WTW unit?

WTW staat voor warmteterugwinning. De WTW ventilatietechniek werkt als volgt: de unit voert vervuilde binnenlucht af en voert schone buitenlucht aan. Tijdens de afvoer van de vuile, warme lucht, wordt warmte afgegeven aan de schone, koele lucht. Dit systeem van lucht verwarming werkt door middel van een ventilator in een ventilatiebox en aangesloten luchtkanalen.

Waarom is luchtverversing belangrijk?

Vuile lucht kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Vervuilde buitenlucht kan bijvoorbeeld diverse longaandoeningen veroorzaken. En vervuilde binnenlucht, zoals op kantoor, kan zorgen voor concentratieproblemen en hoofdpijn, met ziekteverzuim tot gevolg. Gezonde lucht ontstaat door goed en regelmatig te ventileren en lucht te verversen. Lees ook ons blog ‘Waarom is gezonde lucht belangrijk?’ over dit onderwerp.

Daarnaast worden we tijdens de coronacrisis met de neus op de feiten gedrukt. Het is namelijk niet uitgesloten dat virusverspreiding via ventilatie mogelijk is. Met name recirculatie is hierbij uit den boze. Lees ook ons blog ‘Goede ventilatie om virusverspreiding te voorkomen’ over dit onderwerp.

Waarom een ventilatiesysteem in huis?

Gezonde lucht is belangrijk voor je gezondheid. Aangezien we veel tijd binnenshuis doorbrengen is goede ventilatie een must. Het huis ventileren in de winter is ook belangrijk om overtollig vocht, geuren, schimmels en bacteriën geen kans te geven. Het gaat immers om de lucht die je inademt. Je kunt ventileren door af en toe een raam te openen (bij voorkeur niet aan een straatzijde i.v.m. uitlaatgassen) en door middel van mechanische ventilatie. Eventueel ook in combinatie met een WTW-unit. Daarnaast is goed en regelmatig ventileren ook bevorderlijk voor de kwaliteit van je woning – vocht en schimmels kunnen bijvoorbeeld ook je wanden, plafonds en/of vloeren aantasten.

Wanneer een ventilatiesysteem reinigen?

Ventilatiesysteem reiniging is belangrijk voor onder andere de duurzaamheid van je systeem. Daarnaast gaat het om de lucht die je dagelijks inademt. Bijvoorbeeld bacteriën en schimmels kunnen je ventilatiesysteem vervuilen. Het belangrijkste voordeel van een ventilatiesysteem reinigen is de kwaliteit van lucht. Lees hierover ook ons blog ‘Waarom is gezonde lucht belangrijk?’. En ben je benieuwd waarom je luchtkanalen dient te reinigen?

Heb je een WTW unit? Zorg ervoor dat de filters 1 á 2 keer per jaar vervangen worden. Afvoer- en  toevoerventielen in het plafond of op de wand kun je zelf eenvoudig reinigen met een sopje. Doe dit regelmatig, om te voorkomen dat stof zich hierin ophoopt. Luchtkanalen en het mechanisch ventilatiesysteem kun je eens in de 5 á 6 jaar laten reinigen. Meer weten over het hoe en waarom? Lees ook ons blog ‘Waarom luchtkanalen reinigen?’ over dit onderwerp.

Waar moet je ventilatie plaatsen?

Wij van Ventilatietechniek Brabant zouden adviseren om in ieder geval in je keuken, toilet en badkamer mechanische ventilatie toe te passen. Hiermee voert een ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen. In deze ruimtes vinden situaties plaats waarbij veel vervuilde of vochtige lucht kan ontstaan, bijvoorbeeld door douchen, koken en de was drogen.

Hoe moet je een ventilatiesysteem gebruiken?

Met een regelknop bij een mechanisch systeem kun je de hoeveelheid lucht die wordt afgezogen regelen. Zet de ventilatie op de hoogste stand tijdens het douchen, koken, was drogen of wanneer je veel bezoek hebt. In het kader van duurzaamheid zet je een mechanisch ventilatiesysteem nóóit uit. Zet het systeem op de laagste stand wanneer je niet thuis bent of op vakantie bent. Je zet het systeem enkel uit bij een ramp waarbij je ramen en deuren moet sluiten of tijdens onderhoud, door de stekker uit het stopcontact te halen.

Wanneer is een ventilatiesysteem verplicht?

Als ventilatie specialist zijn wij van mening dat een ventilatiesysteem altijd een waardevolle  toevoeging aan een gebouw is. Maar is ventilatie verplicht? Ja én nee.

Verplichtingen op het gebied van ventilatietechniek zijn opgenomen in het Bouwbesluit. Een ventilatiesysteem is verplicht bij nieuwbouw sinds 2006. Door deze verplichting zijn nieuwbouwwoningen en -appartementen uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem.

Bij het gedeeltelijk veranderen of renoveren van een gebouw is ventilatie niet verplicht gesteld. Voor een ingrijpende renovatie gelden in principe dezelfde richtlijnen voor nieuwbouw vanuit het Bouwbesluit, en daarmee is een ventilatiesysteem ook hier verplicht. Lees ook meer hierover in ons blog ‘Is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw?’.

Wie plaatst een ventilatiesysteem?

Voor het plaatsen van een ventilatiesysteem kun je allereerst terecht bij een installateur. Na het maken van een plan en berekening, schakelt de installateur een luchtkanalenbedrijf in. Dit bedrijf zorgt voor de productie en montage van de kanalen, volgens het ventilatietechniek plan van de installateur. Uiteraard kan de installateur altijd een beroep doen op de expertise van het luchtkanalen bedrijf. Het inregelen van een compleet ventilatiesysteem wordt uitgevoerd door de installateur.

Bent u benieuwd wat wij van Ventilatie Techniek Brabant voor u en uw project kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *