Wat kost een ventilatiesysteem?

Wat kost een ventilatiesysteem | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Wat kost een ventilatiesysteem?

Wij zijn als ventilatiespecialist van mening dat een ventilatiesysteem essentieel is in het kader van gezonde lucht. We leven in een tijd waarin het coronavirus weer om zich heen grijpt. Hierdoor worden we ons steeds bewuster van de lucht om ons heen. Je huis ventileren en zorgen voor een gezond binnenklimaat op kantoor is belangrijk voor de gezondheid. Maar wat kost een ventilatiesysteem nou eigenlijk?

De prijs van een ventilatiesysteem hangt af van veel factoren. Met alleen WTW units of kanalen ben je er nog niet. Allereerst zal een installateur een ontwerp maken op basis van kennis en wensen van de opdrachtgever. Dit ontwerp komt tot stand door middel van een ventilatieberekening. Richtlijnen en standaardwaarden voor ventilatiesystemen zijn opgenomen in het Bouwbesluit. Zonder een berekening zal een luchtsysteem niet naar behoren werken, en heb je er feitelijk niets aan.

Ben je nog helemaal blanco in de wereld van ventilatietechniek? Lees dan ook eens ons blog ‘Meest gestelde vragen over ventilatietechniek’, voor een handig naslagwerk!  

Hoe komt de prijs tot stand?

Na het maken van de berekening en een technische tekening komt de installateur bij een luchtkanalen bedrijf, zoals Ventilatie Techniek Brabant. Op basis van de technische tekening van de installateur wordt er een calculatie gemaakt en, op basis van onze kennis en ervaring als ventilatie specialisten, wordt het plan zo nodig bijgestuurd. Indien nodig maken wij zelf nog een technische tekening van bijvoorbeeld een complex onderdeel binnen het project.

Wanneer het ontwerp- en offertetraject is afgerond wordt de productie van de ventilatiekanalen opgestart. Wij kopen een deel van onze luchtkanalen in, een deel produceren wij zelf in onze productiefaciliteit. Een deel van de kanalen en hulpstukken worden dus in huis door onze plaatwerker luchtkanalen gemaakt. Door onze eigen productie lopen we minder tegen levertijden aan bij projecten die morgen opgestart dienen te worden. Vervolgens monteert een van onze ploegen, bestaande uit een ervaren luchtkanalen monteur en hulpmonteur, de ventilatie kanalen op locatie. Soms is luchtkanalen isoleren ook nog een van de werkzaamheden die uitgevoerd dient te worden. Vanuit luchtkanalen montagebedrijven bestaat de totaalprijs dus uit de gebruikte producten (inkoop en productie) en manuren.

Na het monteren en aansluiten van de het luchtkanalen en bijbehorende hulpstukken, komt de installateur weer in beeld voor het inregelen van het systeem. De installateur zorgt ervoor dat een ventilatie unit of mechanisch ventilatiesysteem naar behoren werkt. Ook stellen zij bijvoorbeeld de roosters juist in, afgestemd op hun ventilatieberekening die voorafgaand gemaakt is.  

Prijs van een ventilatiesysteem

Zoals hierboven omschreven is de aanleg van een ventilatie systeem veelomvattend en zijn er meerdere partijen bij betrokken. De prijs van een ventilatiesysteem is afhankelijk van meerdere factoren:

 • Omvang
 • Complexiteit
 • Planning
 • Functie van de ruimte(s) (bijvoorbeeld wonen of werken)

Ik wil graag mijn prijs weten!

Voor het berekenen en ontwerpen van een ventilatiesysteem kunt u allereerst terecht bij een installateur. Hierna zal de installateur Ventilatietechniek Brabant in kunnen schakelen voor de productie en montage. Bent u als particulier op zoek naar een ervaren en betrouwbare partij voor uw ventilatiesysteem? Neem gerust contact met ons op, wij verwijzen u graag door naar een installateur die voor u de eerste stap kan zetten. Samen realiseren we op die manier een goed ventilatiesysteem voor uw woning of werkplek!

Bent u als installateur benieuwd wat wij van Ventilatie Techniek Brabant voor u en uw project kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie.

2 REACTIES
 • Emile Quanjel
  Beantwoorden

  Geachte heer / mevrouw,

  Ben lid van een VVE in Breda en op zoek naar een bedrijf dat controle kan uitvoeren op een bestaande mechanische ventilatiesysteem (drukproef en/of rookproef).
  Kunt u mij een aantal bedrijven aanbevelen in de regio Brabant?

  Dank en groet,

  Emile Quanjel / 06 534 932 36

  1. VTB
   Beantwoorden

   Beste Emile,

   We adviseren om contact op te nemen met het installatiebedrijf dat het ventilatiesysteem heeft gerealiseerd indien bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *