Waarom is ventileren in de winter belangrijk?

Waarom is ventileren in de winter zo belangrijk? | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Waarom is ventileren in de winter belangrijk?

De klok is verzet en de winter is in aantocht. En met die winter komt ook de kou weer om de hoek kijken. We zijn dan vaak geneigd om ramen en deuren dicht te houden, om warmteverlies te voorkomen. Maar naast warmteverlies komt ook de luchtvochtigheid in huis om de hoek kijken. Moeten we nu wel of niet ventileren in de winter? Wij als ventilatiespecialist geven je het antwoord!

Wist je dat de lucht in de winter een stuk droger is dan in de zomer? Dit geldt niet alleen van de luchtvochtigheid in huis, maar ook de luchtvochtigheid buiten. Binnenshuis drogen we de lucht ook nog eens uit door verwarming. Daar tegenover staat dat wij als mens juist de lucht weer wat bevochtigen. Enerzijds door ons lichaam, en anderzijds door bijvoorbeeld douchen, wassen en koken. Tegelijkertijd vervuilen deze activiteiten ook de binnenlucht. Hoe kun je dan gezond je huis ventileren in de winter?

Ventileren kan dan een oplossing bieden – de ongezonde binnenlucht kan weer plaatsmaken voor gezonde buitenlucht. Echter is deze lucht koud én is de luchtvochtigheid buiten ook aan de lage kant.

Ventileren in de winter

Toch is je huis ventileren in de winter belangrijk. Ten eerste om de binnenlucht te verversen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het vocht de ruimte kan verlaten. Ongezonde lucht kan namelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan de verspreiding van virussen (lees ook ons blog ‘Goede ventilatie om virusverspreiding te voorkomen’), hoofdpijn, luchtwegklachten en concentratieproblemen. En eerder schreven wij ook een blog over het belang van gezonde lucht. Maar hóe krijgen we deze gezonde lucht naar binnen?

Luchten of ventileren?

Veel mensen zetten een raam of deur open om te luchten. Maar luchten is niet hetzelfde als ventileren. Wanneer er een raam of deur open staat, wordt er gedurende een korte periode gelucht. Echter wanneer je een raam of deur weer sluit, is de binnenlucht binnen no time weer vervuild. Daarnaast is het continu open laten staan van een raam of deur ook inbraakgevoelig. Echter is per dag 10 tot 30 minuten luchten wel aan te raden. Daarnaast adviseren wij als ventilatie specialist constante ventilatie voor een gezond binnenklimaat. Dit kun je onder andere doen middels een mechanisch ventilatiesysteem. Ben je benieuwd wat een ventilatiesysteem kost? Lees dan ook ons blog ‘Wat kost een ventilatiesysteem?’ over dit onderwerp.

Daarnaast kun je ramen uitvoeren met een ventilatierooster. Bij voorkeur met een fijnstoffilter. Door ventilatieroosters worden ruimtes continu geventileerd. Hierdoor wordt ook de kans op een koolstofmonoxidevergiftiging verkleind.

Ook is het onderhoud en reiniging van roosters en systemen van belang. Het gaat immers om de lucht die je dagelijks inademt. Lees hierover ook ons blog ‘Waarom luchtkanalen reinigen?’.

De perfecte combinatie
Door ruimtes dagelijks te luchten, ramen uit te voeren met ventilatieroosters én het gebruik van een mechanisch ventilatiesysteem heb je de perfecte combinatie voor het ventileren in de winter. Luchten én ventileren dus!

Ik wil graag ventileren in de winter!

Voor het berekenen en ontwerpen van een ventilatiesysteem kun je allereerst terecht bij een installateur. Hierna zal de installateur Ventilatietechniek Brabant in kunnen schakelen voor de productie en montage. Bent u als particulier op zoek naar een ervaren en betrouwbare partij voor uw ventilatiesysteem? Neem gerust contact met ons op, wij verwijzen u graag door naar een installateur die voor u de eerste stap kan zetten. Samen realiseren we op die manier een goed ventilatiesysteem voor uw woning of werkplek!

Bent u als installateur benieuwd wat wij van Ventilatie Techniek Brabant voor u en uw project kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *