Waarom zijn ventilatiekanalen verzinkt?

Ventilatiekanalen verzinkt, sendzimir verzinkt, sendzimir verzinkt staal | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Waarom zijn ventilatiekanalen verzinkt?

Een groot deel van de ventilatiekanalen waar wij als luchtkanalenbedrijf mee werken zijn sendzimir verzinkt. Sendzimir verzinkt staal heeft een aantal belangrijke voordelen. Met name wanneer een luchtkanaal buiten geplaatst wordt. Wat is verzinken en waarom zijn ventilatiekanalen verzinkt?

Verzinken (of galvaniseren met zink) is het aanbrengen van een dunne laag zink op een ondergrond, in dit geval metaal. Sendzimir (of voorverzinkt staal) is een continue thermisch zinkproces, waarbij bandstaal door een zinkbad gaat met hoge snelheid. Na het zinkbad met gesmolten zink wordt het bandstaal met luchtmessen geblazen om de juiste laagdikte en een gelijke verdeling te verkrijgen. Temperatuur en verwarming zijn ook belangrijke aspecten binnen het verzinken.

Door de blootstelling aan lucht ontstaat er een laagje zinkoxide op het staal. Dit laagje beschermd het staal ten eerste tegen corrosie. Hierna kan het staal nog worden voorzien van lak, poedercoating of olie. Naast een standaard ‘optimale’ hardheid, is het ook mogelijk om het staal juist harder of zachter te verzinken. Met name wanneer het staal later nog gelakt wordt of enkel binnen gebruikt wordt zou een dunnere zinklaag kunnen volstaan.

Voordelen van sendzimir verzinkt staal

Voornamelijk wanneer luchtkanalen buiten geplaatst worden, bijvoorbeeld op het dak, hebben verzinkte kanalen voordelen:

  • Bescherming tegen roest en corrosie
  • Bestand tegen stoten en slijtage
  • De zinklaag die ontstaat na het thermisch verzinken is harder dan het originele staal
  • Ondanks de kwaliteit een relatief lage prijs

Door deze voordelen is sendzimir verzinkt staal geschikt voor toepassing in de bouw. Dat is ook de reden dat wij hier als ventilatie specialist graag mee werken. Daarnaast wordt het ook gebruikt in de auto-industrie, dak- en gevelbeplating en machinebouw.

Ik wil graag meer weten!

Ventilatie Techniek Brabant werkt in opdracht van installateurs. Wij maken graag een calculatie op maat voor uw project. Daarnaast begeleidt één van onze projectleiders het gehele traject van calculatie tot montage. Ook beschikken wij over een eigen productiefaciliteit met magazijn en zijn wij op het gebied van montage werkzaam in heel Nederland met gespecialiseerde en VCA-gecertificeerde monteurs.

Bent u als installateur benieuwd wat wij als luchtkanalenbedrijf voor u en uw project kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *