Veilig ventileren op de slaapkamer

Veilig ventileren op de slaapkamer, voorkomen koolmonoxidevergiftiging | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Veilig ventileren op de slaapkamer

Recent ontvingen we een vraag van een particulier. Op de slaapkamer was er sprake van schimmelvorming op de wanden en condens op de ramen. Er was reeds een afzuiginstallatie aanwezig, en zou graag door ons een nieuwe afzuigpunt in de slaapkamer realiseren. Stop! Een afzuigpunt is absoluut geen optie in een slaapkamer. Maar hoe kun je dan veilig ventileren op een slaapkamer?

Het is begrijpelijk dat de particulier dacht met een afzuigpunt het probleem op te kunnen lossen. Dit doe je immers ook in een natte ruimte, zoals de badkamer of wasruimte. Niet voor niets is het vastgelegd in het Bouwbesluit dat luchtafzuiging in een slaapkamer niet toegestaan is. Na het uitbrengen van ons advies als ventilatiespecialist om allereerst te kiezen voor natuurlijke ventilatie en dat luchtafzuiging geen optie is, kregen we de vraag of er écht geen afzuigpunt te realiseren was. Nee, en we leggen je graag uit waarom.

Veilig ventileren

Je slaapkamer is een plek waar je tot rust komt en natuurlijk veel uren slapend doorbrengt. Uiteraard wil je hier zo gezond mogelijk kunnen verblijven, en wil je geen last hebben van schimmelvorming of vocht. Een gezond binnenklimaat is hier essentieel. Maar hoe ventileer je veilig?

Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor constante ventilatie en hiermee een gezond binnenklimaat. Tegenwoordig worden alle nieuwbouwwoningen uitgevoerd met mechanische ventilatie. Bij een mechanisch systeem voor ventilatie wordt er een toevoerkanaal naar de slaapkamer gebracht, zodat er verse lucht toegevoerd kan worden.

Niet iedere woning is voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Zo ook in het geval van de vraag stellende particulier. Hierbij adviseren wij per dag 10 tot 30 minuten de ruimte te luchten. Dit doe je bijvoorbeeld door het open zetten van een raam. Ook ventileren in de winter is erg belangrijk, hier schreven wij eerder ook een blog over. Het heeft geen zin om de gehele dag je raam open te hebben, naast inbraakgevoeligheid is ook je binnenlucht in no time vervuild door de buitenlucht. Daarnaast kun je ramen uitvoeren met een ventilatierooster, bij voorkeur met een fijnstoffilter. Wanneer je glasroosters uitvoert met deze filters, kun je 24 uur per dag ventileren. Daarmee wordt ook de kans op schimmelvorming en koolstofmonoxidevergiftiging verkleind.

Koolstofmonoxidevergiftiging

Daarmee komen we ook direct op de reden waarom luchtafzuiging in een slaapkamer geen optie is: koolstofmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide staat bekend als een sluipmoordenaar (lees hier ook meer over koolstofmonoxidevergiftiging). Dit is een levensgevaarlijk gas die je niet ruikt of ziet. Dit gas zou vrij kunnen komen bijvoorbeeld bij een slecht werkend verbrandingstoestel. Wanneer je een slaapkamer zou voorzien van afzuiging, onttrek je de ruimte van zuurstof en krijgt koolstofmonoxide de kans om de ruimte te vullen. Met alle gevolgen van dien. Niet voor niets dus dat dit wettelijk in het Bouwbesluit is vastgelegd.

Ik wil graag veilig ventileren!

Wanneer natuurlijke ventilatie niet voldoet kunt u voor het berekenen en ontwerpen van een mechanisch ventilatiesysteem terecht bij een installateur. Hierna zal de installateur Ventilatietechniek Brabant in kunnen schakelen voor de productie en montage van de luchtkanalen. Bent u als particulier op zoek naar een ervaren en betrouwbare partij voor uw ventilatiesysteem? Wij verwijzen u graag door naar een installateur die voor u de eerste stap kan zetten. Op die manier realiseren we samen een goed ventilatiesysteem voor uw woning!

Bent u als installateur benieuwd wat wij van Ventilatie Techniek Brabant voor u en uw project kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *