Ventileren met een airco

Ventileren met een airco, slaapkamerventilatie, airco op slaapkamer | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Ventileren met een airco

De zomer is weer in aantocht en veel mensen kiezen voor het comfort van airconditioning. Het maakt een ruimte lekker koel en zorgt dat je comfortabeler slaapt in de zomer. Vaak krijgen wij als ventilatiespecialist de vraag hoe je kunt ventileren in ruimtes zonder ramen of waar de ramen niet open kunnen. Ventileren met een airco kan hierin een uitkomst bieden.

Wij krijgen als ventilatie specialist veel vragen over moeilijk te ventileren ruimtes. Met name de wat oudere appartementencomplexen en ook oude woningen hebben ventilatieproblemen. Ramen hebben bijvoorbeeld geen raamrooster (of dauerluftung) en een woning is niet voorzien van een ventilatiesysteem. Soms zijn ruimtes hierdoor te vochtig. In sommige gevallen kun je er dan voor kiezen om gebruik te maken van een airconditioning-systeem. Wist je dat slechte (of geen) ventilatie kan zorgen voor gezondheidsklachten? Lees ook eens ons blog ‘Waarom is gezonde lucht belangrijk?’, hier geven we je ook tips voor gezonde lucht.

Ventileren met een airco

De slaapkamer is een plek waar je veel uren doorbrengt. Ventilatie en gezonde lucht is hier dan ook belangrijk. Maar door een raam continu open te zetten, kunnen ook vervelende pollen naar binnen komen. Lees ook eens ons blog ‘Hoe ventileren met hooikoorts?’ over dit onderwerp. Daarnaast kunnen ook uitlaatgassen en andere ‘ongezonde’ lucht het huis binnenkomen. Ook de luchtvochtigheid komt in een disbalans. Een airconditioner neemt binnenlucht, en deze wordt gefilterd, gekoeld en vervolgens weer de ruimte in geblazen. Deze filters zorgen ervoor dat pollen en andere schadelijke deeltjes achterblijven en niet opnieuw de ruimte in worden geblazen. Deze ‘schone’ lucht wordt gekoeld en de ruimte in geblazen voor een optimaal comfort. Gezonde ventilatie met airco dus!

Daarnaast kan een airconditioner ook ruimtes ontvochtigen. Met name in moeilijk te ventileren ruimtes kan dit een oplossing bieden. Let wel: airconditioning zelf brengt géén frisse buitenlucht naar binnen, maar gebruikt binnenlucht (recirculatie). Voor het binnenbrengen van frisse buitenlucht en afvoeren van vieze lucht heb je een mechanisch ventilatiesysteem nodig.

Airco onderhoud

Bij het ventileren met een airco is onderhoud erg belangrijk. Vervuilde filters in het airconditioning systeem kunnen er namelijk voor zorgen dat het niet meer naar behoren werkt. Dit geldt overigens voor ieder ventilatiesysteem. Een systeem verliest door slecht onderhoud zijn capaciteit. Lees hierover ook ons blog ‘Daarnaast daalt hiermee uiteraard ook de kwaliteit van de lucht. En dat kan weer voor vervelende gezondheidsklachten zorgen, zoals concentratieproblemen, hoofdpijn, last van de luchtwegen en een slechte nachtrust.

Laat je vooraf altijd adviseren door een erkend installateur op het gebied van airconditioning-systemen. Bij het bepalen en aansluiten van een systeem wordt er rekening gehouden met het gebruik van een ruimte en benodigde capaciteit. En uiteraard kijken zij of het mogelijk is om te gaan voor ventilatie met airco. Ventilatie Techniek Brabant sluit enkel luchtkanalen aan op deze systemen in opdracht van installateurs. Wel kunnen wij u doorverwijzen naar een erkend installateur of reinigingsbedrijf.

Luchtkanalenspecialist

Belangrijk: wij zijn enkel werkzaam als onderaannemer van installateurs. Wij werken niet rechtstreeks in opdracht van particulieren. Hiervoor verwijzen we u graag naar een erkend installateur.

Bent u installateur van onder andere airco’s en bent u benieuwd wat wij van Ventilatie Techniek Brabant voor u kunnen betekenen? Als luchtkanalenbedrijf zijn we u graag van dienst voor het aansluiten van diverse kanalen en hulpstukken. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *