Horeca ventilatie: gezonde lucht voor een goede sfeer
In de horeca weten ze als geen ander wat de sfeer voor gasten kan verpesten. Ondermaatse bediening, een slechte akoestiek en luidruchtige medegasten. Om zo maar eens wat voorbeelden te noemen. Maar als je denkt dat gezonde lucht alleen van belang is op kantoor of in huis, dan heb je het mis. Ongezonde lucht in de horeca is een regelrechte sfeerbederver. Ook in het kader van het voorkomen van virusverspreiding is ventileren van belang. Zeker in de horeca. We geven je graag tips voor horeca ventilatie!
Met het zicht op de heropening van de horeca per 5 juni, weten steeds meer restaurants ons als ventilatiespecialist te vinden. De nodige coronabeperkingen blijven nog van kracht, maar hoe houden we het veilig in het café of restaurant? Goede horeca ventilatie systemen bieden hierin uitkomst. Want we willen immers allemaal rustig én veilig kunnen genieten van een welverdiend hapje en drankje.
Ventileren in de horeca: voor de gast én het personeel
Goede ventilatie is onder andere het afgelopen jaar een veelbesproken onderwerp. Natuurlijk is het voorkomen van virusverspreiding belangrijk. Maar binnen de horeca zijn er veel meer factoren die bijdragen aan ongezonde lucht. Bij het koken komen bijvoorbeeld veel dampen vrij. Deze kunnen veel fijnstof bevatten. Allereerst heeft de keukenbrigade hier last van, maar bij een slecht afzuigsysteem kan ook de gast hier hinder van ervaren. En dat gezellige kaarsje op tafel… ook die zorgt voor ongezonde lucht.
Eerder schreven we al eens een blog over het belang van gezonde lucht. En dat belang is voor horeca ventilatie niet anders. Ook ongezonde lucht in de horeca kan zorgen voor hoofdpijn of concentratieproblemen bij het personeel én de gasten. In een restaurant draait het niet alleen om smaak, maar ook om de ambiance. Van het tafellinnen tot bestek, maar ook zeker op het gebied van geur en luchtkwaliteit.
Omzet genereren door te ventileren
Bij iedere gastheer staat het welbevinden van de gasten centraal. En een goed welbevinden kan meer omzet genereren. De gasten blijven langer zitten en bestellen daardoor meer. Daarnaast zorgt een goede luchtkwaliteit ook voor een betere werksituatie voor het personeel. Win-win dus!
Onze tips voor horeca ventilatie:
- Zorg voor ventilatie met buitenlucht, zorg eventueel voor extra fijnstoffilters.
- Voorkom recirculatie van vuile binnenlucht.
- Zet ventilatie tijdens sluitingstijden niet uit, maar zet deze indien mogelijk op een lagere stand.
- Zorg voor 24/7 ventilatie in toiletten, voorkom hier het openen van ramen om de juiste richting van het ventilatiesysteem niet te verstoren.
- Vervang filters op tijd, houd hiervoor het reguliere onderhoudsschema aan.
- Zet af en toe een raam of deuren open voor verse buitenlucht, bij voorkeur – indien mogelijk – niet aan een verkeersstraatzijde i.v.m. uitlaatgassen en hogere concentratie fijnstof.
- Het extra reinigen van luchtkanalen heeft geen direct effect. Eventuele virusdeeltjes of aerosolen zijn dusdanig klein dat ze gemakkelijk met de luchtstroom mee gevoerd worden. Houd hiervoor het reguliere schoonmaakschema aan.
- Optimaliseer je installatie: laat een specialist de capaciteit bekijken en kijken of er voldoende toevoerroosters in de ruimte(s) zitten. En pas het luchtkanalensysteem indien nodig aan door een erkend bedrijf, zoals Ventilatie Techniek Brabant.
Ik wil gaan ventileren in de horeca!
Ventilatie Techniek Brabant is specialist op het gebied van luchtkanalen en ventilatie. Wij zijn werkzaam als onderaannemer voor diverse installateurs. Heeft u een horecazaak en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wij pakken deze projecten graag samen met onze partners aan. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie. Let wel: wij richten ons als luchtkanalenbedrijf niet op afzuiging in horecakeukens.