Hoe kun je energiezuinig ventileren?

Energiezuinig ventileren, energiezuinige ventilatie | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Hoe kun je energiezuinig ventileren?

Als ventilatiespecialist schrijven we op ons ventilatieblog veel over ventilatie. Is een ventilatiesysteem verplicht? Wat is het belang van gezonde lucht? Waarom moet je ventileren in de winter? Dat ventileren belangrijk is, dat is inmiddels wel duidelijk. Maar is ventileren goed voor het milieu? En hoe kun je energiezuinig ventileren?

Eerst blikken we terug op het belang van ventilatie. We leven namelijk in een tijd waarin we steeds bewuster worden van gezonde lucht. Niet alleen buitenlucht, maar ook zeker binnenlucht. Vuile binnenlucht ontstaat onder andere door ademhaling, uitstoot van apparatuur en kooklucht. Het is belangrijk om deze lucht met verse lucht te verversen. In slecht geventileerde ruimtes en bij recirculatie van vuile lucht ontstaan er gezondheidsklachten. Denk hierbij aan last van de luchtwegen, hoofdpijn en concentratieproblemen. Eisen omtrent de luchtkwaliteit en ventilatie zijn opgenomen in het Bouwbesluit en Arbobesluit.

Is ventileren goed voor het milieu?

Bij een ruimte zonder isolatie gaat warmte direct verloren. Je zou kunnen zeggen dat je dan voor niks stookt. Door goed te isoleren houd je de warmte binnen. Daardoor zijn we vaak geneigd om ramen en deuren dicht te houden, om warmteverlies te voorkomen. Toch dient de binnenlucht ververst te worden, ook in de winter. Lees ook eens ons blog ‘Ventileren in de winter belangrijk?’ over dit onderwerp.

Mechanische ventilatie
Een mechanisch ventilatiesysteem biedt hierin uitkomst. Het zorgt voor minder last van kou en tocht in huis, terwijl de binnenlucht ververst wordt. Zonder ventilatie blijft de binnenlucht vochtig, door bijvoorbeeld ademhaling, koken, douchen en wassen. Vochtige lucht warmt een stuk minder snel op dan droge lucht. De koudere, droge lucht komt via het ventilatiesysteem naar binnen en wordt opgewarmd. Doordat droge lucht sneller warm is, hoef je dus door te ventileren minder te stoken. Tip: een WTW-systeem zorgt voor een goede ventilatie en warmteterugwinning. Daarnaast zijn er ook mechanische ventilatiesystemen die op basis van CO2-niveau (extra) ventileren.

Kun je energiezuinig ventileren?

Ventileren kost uiteraard energie. Wel zijn er manieren om energiezuinig(er) te ventileren. Wij van Ventilatietechniek Brabant zetten ze voor je op een rij!

  • Vraaggestuurde ventilatie: Veel ventilatiesystemen zijn vraaggestuurd en ventileren op basis van CO2-niveau. Met zo’n systeem ventileer je nooit te weinig, maar ook niet te veel. Dat scheelt je energie!

  • Zelfregelende roosters: Deze roosters reageren op winddruk. Als er harde wind op het rooster staat, laten ze minder lucht door. Ga je om energiezuinige redenen je kozijnen of glas vervangen? Breid dit uit met zelfregelende roosters.

  • Gelijkstroom: Veel systemen en ventilatoren werken met wisselstroom, de stroom uit onze stopcontacten. Let bij de aanschaf of bij je huidige ventilatiesysteem dus of deze op wisselstroom of gelijkstroom werkt. Gelijkspanning is duurzaam én kan slimmer ingezet worden. Het wordt opgewerkt door onder andere zonnepanelen en windmolens en voorkomt energieverlies. Een systeem op gelijkstroom is dus energiezuiniger.

Ik wil graag energiezuinig ventileren!

Voor het berekenen en ontwerpen van een ventilatiesysteem met bijbehorende apparatuur kun je allereerst terecht bij een installateur. Hierna zal de installateur Ventilatie Techniek Brabant in kunnen schakelen voor de productie en montage van de luchtkanalen. Wij werken dus niet rechtstreeks voor particulieren, wij adviseren u contact op te nemen met een erkend installateur.

Bent u als installateur benieuwd wat wij voor u en uw project(en) kunnen betekenen? Ventilatie Techniek Brabant gaat voor langdurige en prettige samenwerkingen! Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte, afspraak of meer informatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *