Schoolventilatie: deze herfst met jas aan in de klas?

Schoolventilatie, deze herfst met jas aan in de klas? | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Schoolventilatie: deze herfst met jas aan in de klas?

Een jaar geleden schreven we al dat de ventilatie op scholen niet altijd op orde is. Afgelopen jaar zijn we ons bewuster dan ooit geworden over gezonde lucht en ventilatie. Goede ventilatie staat op de agenda, van zowel het ministerie als scholen en gemeentes. Maar hoe staat het na een jaar met de schoolventilatie?

Wist je dat sinds 13 augustus het icoon voor ‘Lucht’ aan het spreekgestoelte tijdens de coronapersconferenties is toegevoegd? Ventilatie wordt naast handen wassen en testen ook gezien als een belangrijk punt. Maar ondanks dat blijkt er weinig verbetering zichtbaar, en lijken de scholen er net zo slecht voor te staan als een jaar geleden. Lees hierover ook ons blogbericht “Ventilatie in scholen niet altijd op orde”.

Schoolventilatie, belang van lucht tijdens coronapandemie | Ventilatie Techniek Brabant
Lucht is toegevoegd als icoon aan het spreekgestoelte. Beeld © ANP via RTL Nieuws

Schoolventilatie lijkt lang te duren

Het ministerie heeft voor de komende jaren zo’n 360 miljoen euro uitgetrokken om het ventilatieprobleem op scholen aan te pakken. Scholen kunnen hiervoor een aanvraag doen bij de gemeente, zodat een deel voor hen vergoedt wordt. Scholen en gemeentes dienen het overige deel te bekostigen. Echter werkt niet iedere gemeente hier aan mee, waardoor voor sommige scholen de ventilatie op de lange baan geschoven wordt.

Het verbeteren van de schoolventilatie dient in 2022 op orde te zijn. Echter vragen specialisten zich af of dit wel gaat lukken. Na één jaar is er nog maar weinig veranderd en is de ventilatie op scholen nog niet overal op orde. Daarnaast zitten ook nog eens de scholen voller dan vorig jaar, omdat alle leerlingen weer naar school mogen.

CO-2 meters als oplossing?

Deskundigen pleitten ook voor CO2-meters in ruimtes waar veel mensen samenkomen. Zo’n CO2-meter geeft aan wanneer maatregelen nodig zijn, zoals het openen van een raam. Een bijkomend nadeel voor scholen is temperatuur. Veel scholen zijn voorzien van een plat dak, wat in de winter ervoor zorgt dat je het moeilijker warm gestookt krijgt. Dat wil zeggen wanneer de CO2-meter aangeeft dat er een raam geopend dient te worden, dat niet voordelig is voor de warmte. Zitten de kinderen dan ook dit jaar weer met een jas aan in de klas?

Een goed mechanisch ventilatiesysteem kan uitkomst bieden voor schoolventilatie. Dit zorgt voor het ventileren zonder warmteverlies en zorgt ervoor dat de ramen minder vaak geopend hoeven te worden. Daarnaast zijn er ook CO2-gestuurde systemen, zodat het systeem zelf meer of minder ventileert naar de behoefte.

Onze school is toe aan goede ventilatie!

Voor het berekenen en ontwerpen van een ventilatiesysteem kunt u allereerst terecht bij een installateur. Hierna zal de installateur Ventilatie Techniek Brabant in kunnen schakelen voor de productie en montage. En uiteraard denken wij met u en de installateur mee! Neem gerust contact met ons op, wij verwijzen u graag door naar een installateur die voor u de eerste stap kan zetten. Samen realiseren we op die manier een goed en gezond ventilatiesysteem voor het onderwijs!

Bent u als installateur benieuwd wat wij als luchtkanalenbedrijf voor u en uw onderwijsproject kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking en meer informatie.

Nieuwsbron: RTL Nieuws, 13 september 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *