Goed ventileren kun je leren

Goed ventileren kun je leren | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Goed ventileren kun je leren

Recent heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een handreiking voor ventileren gepubliceerd. Als ventilatiespecialist zien we graag dat ventilatie hoog op de agenda staat, ook bij het ministerie. Vaak zien wij goede ventilatie als sluitpost op een begroting. Zonde! Het gaat immers om de gezondheid van bewoners, medewerkers en gebruikers van een ruimte.

De handreiking is tot stand gekomen door een samenwerking van diverse ministeries met onder andere TNO, Eindhoven University of Technology, Techniek Nederland en GGD Amsterdam. Deze handreiking is gestuurd naar branche- en koepelorganisaties en vraagt aandacht voor goede ventilatie. Want goed ventileren kun je leren!

Goed ventileren voor een goede gezondheid

Op ons ventilatieblog hebben we meermaals toegelicht waarom goed ventileren van groot belang is. Niet voor niets zijn eisen omtrent luchtkwaliteit en ventilatie opgenomen in het Arbobesluit en Bouwbesluit. Slecht geventileerde ruimtes en recirculatie van vuile lucht kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk hierbij aan het zogenoemde sick-building-syndrome. Vuile lucht ontstaat door ademhaling, uitstoot van apparatuur en het ontstaan van schimmels en bacteriën door vochtige lucht. Wanneer vervolgens niet goed geventileerd wordt kunnen gezondheidsklachten ontstaan, zoals last van de luchtwegen, concentratieproblemen en hoofdpijn. Dit leidt tot meer verzuim op de werkvloer. Lees ook eens ons blog ‘Waarom is gezonde lucht belangrijk?’ over dit onderwerp.

Wij vragen ons als ventilatie specialist af waarom goede ventilatie bij veel bedrijven niet een stuk hoger op de prioriteitenlijst staat. Helaas zijn veel bedrijven en ministeries pas sinds de coronapandemie wakker geworden. Ventileren is nu één van de maatregelen om de kans op Covid-19 te verlagen. Maar ventileren is altijd belangrijk geweest en zal dat ook in de toekomst blijven.

Goed ventileren: 5 basistips

Hieronder volgen de vijf basistips uit de handreiking en campagne ‘Ventileren zo gedaan’.

1. Zet gevelroosters en klepramen open

Wanneer roosters en klepramen gesloten zijn, komt er veel minder frisse lucht naar binnen. Hierdoor gaat de luchtkwaliteit snel achteruit. Tocht (door bijvoorbeeld een lage buitentemperatuur of harde wind) zorgt er vaak voor dat ramen gesloten blijven. Doe dit toch zo min mogelijk. Zorg dat klepramen op een kier staan en dat ventilatieroosters geopend zijn wanneer de ruimte gebruikt wordt. Let op: zorg er ook voor dat roosters schoon zijn! Verstopte roosters laten minder lucht door.

Tip: lucht eenmaal per dag gedurende 10-15 minuten voor extra veel frisse lucht. Let hierbij wel op de positie van het raam i.v.m. geluid en uitlaatgassen.

2. Geen gevelroosters of klepramen en geen mechanische ventilatie? Zet de ramen op een kier

Gebouwen die na 1992 zijn gebouwd hebben altijd klepramen, gevelroosters of mechanische ventilatie. Een raam openzetten wordt bij deze gebouwen gebruikt om te luchten. Bij oudere gebouwen is het openen van ramen een must voor goede ventilatie. Zet de ramen op een kier, ook in de koude maanden. Zo komt er voldoende frisse lucht binnen wanneer de ruimte gebruikt wordt.

Tip: let op voor inbraakrisico bij het open laten staan van ramen. Kijk of ramen op kierstand gefixeerd kunnen worden.

3. Zorg voor goed onderhoud en juiste afstelling van mechanische ventilatie

Een mechanisch ventilatiesysteem dient goed afgesteld te zijn door de installateur. Zo komt er voldoende frisse lucht op de juiste plaats. Het systeem dient jaarlijks onderhouden te worden, zodat het naar behoren blijft werken. Daarnaast is het juist afstellen van een ventilatie systeem vakwerk. Het systeem dient ook in de juiste stand te staan die past bij het gebruik van een ruimte. Om de juiste stand te bepalen schakel je een deskundig adviseur in, of maak gebruik van een CO2-meter.

4. Niet te veel mensen in een ruimte

Een ventilatiesysteem is geschikt voor een bepaald aantal personen in een bepaalde ruimte. Het is belangrijk voor hoeveel personen de ruimte en het ventilatiesysteem geschikt is, zeker wanneer mensen langere tijd in de ruimte verblijven. Een deskundig adviseur die het systeem heeft aangelegd kan hierbij verder helpen of een berekening maken.

5. Als er een CO2-meter aanwezig is, gebruik die dan goed

Tegenwoordig hangen er in steeds meer ruimtes CO2-meters. Deze meten de hoeveelheid kooldioxide (CO2) die door mensen wordt uitgeademd. Wanneer er te veel CO2 in een ruimte aanwezig is, geeft dat aan dat er te weinig geventileerd wordt. Als de concentratie langere tijd te hoog is, dien je te zorgen voor meer frisse buitenlucht. Uiteraard werkt dit systeem enkel met een goede handleiding voor de gebruikers.

Bron: ventilerenzogedaan.nl

Wij willen goed ventileren!

Voor het berekenen en ontwerpen van een ventilatiesysteem kunt u allereerst terecht bij een installateur. Hierna zal de installateur Ventilatie Techniek Brabant in kunnen schakelen voor de productie en montage. En uiteraard denken wij met u en de installateur mee! Neem gerust contact met ons op, wij verwijzen u graag door naar een installateur die voor u de eerste stap kan zetten. Samen realiseren we op die manier goede ventilatie!

Bent u als installateur benieuwd wat wij als luchtkanalenbedrijf voor u en uw project kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking en meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *