Cortenstaal luchtkanalen: toepassing voor hoogrisico projecten

Cortenstalen luchtkanalen, cortenstaal, corten staal | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Cortenstaal luchtkanalen: toepassing voor hoogrisico projecten

Als luchtkanalenbedrijf werken wij voornamelijk met kanalen gemaakt van sendzimir verzinkt staal. Dit staal heeft een aantal voordelen en is geschikt voor vele toepassingen. Maar bij hoogrisico projecten kunnen wij ook gebruik maken van cortenstaal luchtkanalen. Wij leggen je graag uit voor welke toepassingen cortenstaal geschikt kan zijn.

Sendzimir verzinkt staal is door het laagje zinkoxide beschermd tegen corrosie. Ook is het bestand tegen sloten en slijtage, en heeft het ondanks de kwaliteit een relatief lage prijs. Bij corten staal is het juist de bedoeling dat het staal oxideert, wat juist bescherming biedt. Maar voor welke projecten zijn cortenstalen kanalen geschikt?

Sendzimir verzinkt staal vs. cortenstaal

Sendzimir verzinkt staal
Dit staal wordt behandeld met een thermisch zinkproces. Bandstaal gaat op hoge snelheid door een zinkbad, hierna wordt het nageblazen om de juiste laagdikte en een gelijke verdeling van het zink te krijgen. Door het staal vervolgens bloot te stellen aan lucht ontstaat er een laag zinkoxide. Hierna is het mogelijk om het staal te voorzien van een lak, poedercoating of olie. Daarnaast kun je het staal harder of zachter verzinken, afhankelijk van de toepassing. Meer weten over sendzimir verzinkt staal? Lees ook eens ons blogbericht ‘Waarom zijn ventilatiekanalen verzinkt’, over dit onderwerp.

Cortenstaal
Cortenstaal is een weervast staal met een herkenbare oranjebruine roestkleur na verloop van tijd. Het materiaal kent zijn oorsprong in Amerika, waar het in 1933 voor het eerst op de markt werd gebracht. De naam staat voor corrosion resistance (COR) en tensile strenght (TEN). Oftewel het metaal heeft een goede weerstand tegen corrosie en heeft een hoge sterkte. Dit materiaal is veel terug te vinden in tuinontwerpen, lees ook eens ons blogbericht over onze samenwerking ‘Mooi Roest’. Maar wist je dat het ook uitermate geschikt is als materiaal voor luchtkanalen?

Cortenstaal luchtkanalen

Al het staal is onderhevig aan corrosie, oftewel het proces waarbij bepaalde materialen verslechteren als gevolg van oxidatie. Roesten is een vorm van oxidatie door de aanwezigheid van lucht en vocht. De roestlaag van staal is poreus, waardoor zuurstof en water kunnen doordringen tot de ondergelegen lagen van het staal. Uiteindelijk zullen alle lagen roesten en zal het staal zijn sterkte verliezen. Verzinkt staal heeft een beschermingslaag dat oxidatie voorkomt.

Bij cortenstaal is het juist de bedoeling dat het roest. Hierdoor ontstaat er een dichte oxidehuid op het materiaal, oftewel de patinalaag. Deze laag beschermd de onderliggende lagen aan verdere aantasting, waardoor het staal zijn sterkte behoudt.

Cortenstalen luchtkanalen voor McDonald’s

In opdracht van installateur Hamer mochten wij afgelopen jaar aan de slag met de luchtkanalen voor McDonald’s in Geldermalsen. Hier realiseerden we cortenstalen kanalen ten behoeve van de bakovens. Door de hoge temperatuur uit de bakovens is corten staal een perfect materiaal voor dit hoogrisico project. Staal kan blijvend vervormen door een hoge temperatuur. Cortenstaal vervormd minimaal en zal altijd weer in de oorspronkelijke vorm terugkeren.

Informatie hoogrisico projecten

Ventilatie Techniek Brabant werkt als onderaannemer voor diverse erkende installateurs. Heeft u als installateur een hoogrisico project en benieuwd welke kanalen geschikt zijn? Neem dan gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking en meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *