Energierekening verlagen met goede ventilatie

Energierekening verlagen met goede ventilatie | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Energierekening verlagen met goede ventilatie

Iedereen loopt er tegenaan: de hoge energieprijzen. Veel mensen, zowel particulier als zakelijk, merken dit in de portemonnee. Per 1 januari 2023 stelt de overheid een prijsplafond in voor gas en stroom. Daarnaast betaalt de energieleverancier een tegemoetkoming in de maanden november en december. Maar wat kun je nog meer doen? En helpt goede ventilatie bij het verlagen van de energierekening?

Door de stijgende energieprijzen is het nog interessanter om je huis of pand te verduurzamen. Veel mensen denken hierbij aan zonnepanelen of het isoleren van de gevel. Maar vergeet een ventilatiesysteem niet mee te nemen! Wij zien als luchtkanalenbedrijf vaak dat ventileren de sluitpost op een begroting is. Zonde, want je kunt ook met goede ventilatie jaarlijks besparen op je energierekening. Wij geven tips als ventilatiespecialist!

Energierekening verlagen: onze tips!

Maar hoe kan ventilatie bijdragen bij de energierekening verlagen? Ten eerste zorgt ventileren voor schone en droge lucht binnen. Droge lucht is sneller verwarmd dan vochtige lucht. Daarnaast ontstaat er in de winter een hogere luchtvochtigheid, omdat deuren en ramen vaker gesloten blijven en mensen de binnenlucht bevochtigen. Enerzijds door ons lichaam, en anderzijds door douchen, wassen en koken. Benieuwd hoe je het beste kunt ventileren in de winter? Lees ook ons blogbericht ‘Waarom is ventileren in de winter belangrijk?’ over dit onderwerp.

4 tips van de ventilatiespecialist

1. Maak gebruik van mechanische ventilatie

Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt ervoor dat vuile, vochtige lucht vervangen wordt door droge, gezonde lucht. Deze drogere lucht is sneller te verwarmen. Wanneer je gebruik maakt van een WTW systeem is er zelfs geen warmteverlies en blijft de ruimte comfortabel qua temperatuur.

Het is ook belangrijk om zo’n systeem niet volledig uit te schakelen, maar op de laagste stand te laten staan. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer er geen mensen aanwezig zijn. Het systeem kan dan gedurende de dag eenvoudig zonder te veel extra verbruik naar een hogere stand schakelen.

Tip: zorg er ook voor dat een dergelijk systeem goed onderhouden en afgesteld is door de installateur. Een systeem voor ventilatie dient jaarlijks onderhouden te worden, zodat het naar behoren blijft werken en je kunt blijven profiteren.

2. Niet te lang luchten

Veel mensen zetten ramen of deuren open om te luchten. Luchten is niet hetzelfde als ventileren. Per dag is 10 tot 30 minuten luchten voldoende, gecombineerd met een mechanisch ventilatiesysteem. Lucht je langer, dan ontstaat er onnodige warmteverlies. Daardoor moet je meer verwarmen, wat niet gunstig is voor het doel om de energierekening te verlagen. Kortom: kort luchten en verder ventileren middels een goed ventilatiesysteem.

3. Voorzie roosters van terugslagkleppen

We zien het vaak: gevelroosters, badkamerroosters en keukenroosters zonder terugslagklep. Met name in de winter verlies je door een rooster zonder terugslagklep veel warmte. Terugslagkleppen zorgen ervoor dat de luchtstroom één richting doorgelaten wordt. Wanneer de inlaatdruk wegvalt, sluit de klep. Een terugslag klep wordt toegepast op een rooster wat is aangesloten op een mechanisch ventilatiesysteem, afzuigkap, ventilator of ventilatiebox.

4. CO2-meter aanwezig? Gebruik deze goed!

Tegenwoordig hangen in steeds meer ruimtes CO2-meters. Deze meten de hoeveelheid kooldioxide (CO2) die door mensen wordt uitgeademd. Een te hoge concentratie CO2 geeft aan dat er te weinig geventileerd wordt. Er dient dan meer frisse buitenlucht naar binnen gebracht te worden. Lees hiervoor tip 1 en 2!

Als consument op zoek naar nog meer bespaartips? Lees ook de tips van de Consumentenbond hoe je om kunt gaan met je energiecontract.

Wij willen verduurzamen!

Let op! Wilt u als particulier gebruik maken van onze diensten? Hiervoor dient u contact op te nemen met een erkend installateur bij u in de buurt. Wij werken uitsluitend in opdracht van installateurs.

Bent u als installateur benieuwd wat wij als luchtkanalenmonteur voor u en uw project kunnen betekenen? Heeft u bijvoorbeeld een project wat energieneutraal wil worden of wil verduurzamen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking en meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *