Ventileren op school: subsidie weer opengesteld

Ventileren op school | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Ventileren op school: subsidie weer opengesteld

Sinds de coronapandemie realiseerden we ons meer dan ooit hoe belangrijk gezonde lucht is. In 2020 bleek een groot deel van de Nederlandse scholen niet te voldoen aan de normen op het gebied van ventileren op school. Ook veel kinderopvangcentra bleken niet te voldoen en moesten aan de bak.

Toen we in 2020 midden in een coronapandemie zaten, bleek het onderwijs te kort te schieten op het gebied van schoolventilatie. Hier schreven we ook het blogbericht ‘Ventilatie in scholen niet altijd op orde’ over. Het ministerie trok hier ruim 360 miljoen voor uit, zodat het percentage scholen dat aan de eisen voldoet zal stijgen. Echter had dit meer voeten in de aarde dan enkel subsidie aanbieden. In 2022 is dan ook de hulplijn ventilatie opgericht. Een spoeddienst van experts die helpen om de ventilatie op orde te maken. Nu is de aanvraagperiode voor de basissubsidie-aanvraag dan ook verlengt.

Goed ventileren op school

De afgelopen drie jaar is er veel gebeurd. Niet alleen de coronapandemie drukte ons met de neus op de feiten, maar ook de hoge energiekosten brachten de kwaliteit in het onderwijs in gevaar. De maatwerkregeling Ventilatie op scholen is in het leven geroepen om te voldoen aan de bestaande regelgeving. Deze regelgeving richt zich op ventileren en luchten. Er is nu dan ook een nieuwe, tweede aanvraagronde voor de basissubsidie. Tot en met 30 april 2023 kunnen schoolbesturen de basissubsidie aanvragen.

Echter gaat het om meer dan alleen het aanpakken van de ventilatie. Vaak zijn scholen te goed geïsoleerd, en wordt er in de bouw onvoldoende aandacht geschonken aan een degelijk ventilatiesysteem. Helaas blijkt ventilatie vaak een sluitpost op de begroting. Ook dienen er voldoende ramen open te kunnen om te kunnen luchten. Want luchten en ventileren zijn niet hetzelfde. Lees in ons blogbericht ‘Waarom is ventileren in de winter belangrijk’ meer over het verschil tussen luchten en ventileren.

Subsidie op ventilatie

Tot en met 30 april 2023 kunnen schoolbesturen de basissubsidie op ventilatie aanvragen. Deze subsidie vergoedt 30% van de bouw- en installatiekosten voor de verbetering van de luchtkwaliteit. Helaas blijkt een subsidie van 30% van de kosten niet voldoende. In 2022 is er slechts een deel van het beschikbare subsidiebedrag aangevraagd. Hieruit blijkt dat het financieel gezien niet altijd haalbaar is om de luchtkwaliteit te verbeteren. Scholen zijn niet alleen bezig met ventilatie, maar budget is ook benodigd voor lesmateriaal en meubilair. Logisch, maar we hopen als ventilatiespecialist dat ook de scholen het belang van goede ventilatie en gezonde lucht niet uit het oog verliezen.

Wij willen ventileren op school

Als luchtkanalenbedrijf adviseren we allereerst contact op te nemen met een erkend installateur. Zij berekenen en ontwerpen een ventilatiesysteem op maat. Ventilatie Techniek Brabant werkt uitsluitend in opdracht van installateurs. Uiteraard denken wij graag met u en de installateur mee en zijn we werkzaam in heel Nederland. Samen realiseren we een goed en gezond ventilatiesysteem op scholen, kinderopvang en kindcentra.

Bent u als installateur van onderwijsinstellingen benieuwd wat wij voor u en uw onderwijsproject kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *