Montage luchtkanalen: kwaliteit garanderen met een persproef

Montage luchtkanalen, specialistenwerk, persproef luchtkanalen, Luka norm | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Montage luchtkanalen: kwaliteit garanderen met een persproef

Ventilatie Techniek Brabant is dagelijks bezig met de montage van luchtkanalen. Naast de jarenlange ervaring en vakkennis van onze monteurs, bestaat er ook de Luka-norm. Deze kwaliteitsnorm beperkt risico’s tot een minimum en zorgt voor een goed functionerend systeem. Het is belangrijk dat een ventilatiesysteem goed werkt. Alleen zo kun je gezonde lucht en een gezond binnenklimaat garanderen. Naast dat wij werken conform de norm, kunnen wij ook persproeven uitvoeren die de luchtdichtheid garanderen. Maar hoe gaat een persproef in zijn werk?

Al onze werkzaamheden voeren we uit binnen de Luka C normen. Dit is van belang om een luchtkanalensysteem goed te laten functioneren. Daarnaast is hierdoor verbruik beheersbaar en werkt het systeem zo duurzaam mogelijk. Ook draagt het bij aan een comfortabel binnenklimaat.

Luchtdichtheidsklasse meten

Kanalensystemen dienen minimaal luchtdichtheidsklasse ATC 3 (C) te behalen. Dit meten we middels een persproef. Na de montage luchtkanalen meten we het drukverlies. Dit meet je binnen een gesloten circuit van de gemonteerde luchtkanalen. Aan een zijde doppen we het systeem af, de andere zijde sluiten we aan op de persproefmachine. Het systeem staat vervolgens op druk doordat er lucht in gepompt wordt. Zo kan de machine meten hoeveel het drukverlies is. De uitkomst van de persproef moet onder een bepaalde waarde vallen. Alleen dan voldoet het systeem aan Luka Luchtdichtheidsklasse C (ATC 3). Wanneer een systeem hieraan voldoet, geven we een kwaliteitscertificaat uit.

Waar heb je een kwaliteitscertificaat luchtkanalen voor nodig?

Allereerst is het natuurlijk goed om te weten dat het luchtkanalensysteem voldoet aan de norm. Het betekent dat de kanalen en bijbehorende componenten op de juiste wijze zijn gemonteerd en afgesteld. Dit zorgt er niet alleen voor dat er geen tot weinig lekverlies is, maar zorgt er ook voor dat een systeem niet ongewenst geluid produceert. Ook draagt goede montage bij aan een optimale en duurzame prestatie van het klimaatsysteem. Dit maakt montage luchtkanalen tot echt specialistenwerk!

Daarnaast is een aantoonbaar lage drukverlies met het kwaliteitscertificaat van belang voor het aanvragen van subsidie. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Dit is een subsidie voor energiebesparende maatregelen, waaronder een goed werkend ventilatiesysteem conform de Luka normen.

Montage luchtkanalen

Wij zijn specialist op het gebied van luchtkanalen. Bij Ventilatie Techniek Brabant hebben wij dan ook de kennis in huis om zelf persproeven uit te voeren op onze luchtkanalensystemen. Zo kunnen wij garanderen dat onze systemen goed én duurzaam werken. Onze monteurs hebben jarenlange ervaring en vakkennis, en zijn dagelijks bezig met het monteren van luchtkanaalsystemen.

Heeft u als installateur behoefte aan een betrouwbare ventilatiespecialist? Heeft u voor het project ook een partij nodig die persproeven kan uitvoeren? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij hebben de juiste kennis en ervaring in huis op het gebied van grote en kleine utiliteits- en industriële projecten. Daarnaast zijn wij werkzaam in heel Nederland: waar u en uw project gaat, gaan wij met u mee. Bent u geinteresseerd in een vrijblijvende kennismaking? Neem dan gerust eens contact op met Ventilatietechniek Brabant.

Bent u een particulier en/of VVE? Wij werken enkel in opdracht van erkende installateurs. Wij adviseren u dan ook allereerst contact te zoeken met een erkend installateur, die vervolgens ons in kan schakelen voor een deugdelijk kanalensysteem met persproef.

Bron foto: project Ventilatie Techniek Brabant (eigen foto)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *