Hoe werkt een Co2 meter?

Hoe werkt een Co2 meter | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Hoe werkt een Co2 meter?

Als ventilatiespecialist wijzen wij je graag op een gezond binnenklimaat. Gezonde lucht is namelijk belangrijk. Slecht geventileerde ruimtes kunnen op termijn gezondheidsklachten veroorzaken. Zoals last van de luchtwegen, hoofdpijn en concentratieproblemen. Het is dus belangrijk om te meten of de ventilatie in orde is. En dat doe je met een Co2 meter.

Co2 staat voor koolstofdioxide, een gas dat een belangrijk onderdeel is van onze omgevingslucht en is van nature aanwezig in de atmosfeer. Het gas is kleurloos en geurloos. Koolstofdioxide is te vinden in de buitenlucht en binnenlucht. Co2 op zich is een ongevaarlijk gas, maar verdringt bij te hoge concentraties de zuurstofopname in ons lichaam. En dat kan zorgen voor gezondheidsklachten. Met name in ruimtes waar we veel tijd doorbrengen, denk bijvoorbeeld aan kantooromgevingen en scholen, is het belangrijk om te hoge concentraties Co2 te voorkomen middels ventilatie.

Ventilatie met een Co2 meter

Een koolstofdioxidemeter, ook wel Co2 meter, is een apparaat dat de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht meet. Met zo’n meter kun je de luchtkwaliteit in de gaten houden. Wanneer het Co2 gehalte te hoog heeft, geeft de meter een melding. Dan is het de bedoeling dat je extra ventileert. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de mechanische ventilatie op een hogere stand te zetten (ventileren) of ramen te openen (luchten). Wil je meer weten over een mechanisch ventilatiesysteem? Lees dan ook ons blogbericht ‘Wat is mechanische ventilatie?’ over dit onderwerp.

Je kunt ook kiezen voor Co2 gestuurde ventilatie. Dit ventilatiesysteem past zich dan automatisch aan op basis van de metingen van de Co2 meter. Wanneer het koolstofdioxidegehalte te hoog is, krijgt de mechanische ventilatiebox automatisch een signaal dat er bijgestuurd moet worden. Er wordt dan meer vervuilde lucht afgezogen en verse lucht binnengebracht.

Ieder klaslokaal een meter

Op scholen is het van belang om te kunnen meten of de ventilatie in orde is. In de afgelopen jaren heeft de overheid subsidie beschikbaar gesteld voor scholen om de ventilatie aan te pakken. In de coronapandemie bleek namelijk dat op veel scholen en kinderopvangcentra de ventilatie niet op orde was. Met alle gezondheidsproblemen van dien. Uiteindelijk hebben de afgelopen jaren veel scholen gebruik gemaakt van de regeling en zijn in duizenden klaslokalen Co2 meters geplaatst. Vanaf heden is een Co2 meter verplicht in alle lokalen. (Bron: Rijksoverheid, 30-09-2022). Alles voor een gezond binnenklimaat voor de nieuwe generatie. Benieuwd hoe dat zit binnen het onderwijs? Lees ook ons blogbericht ‘Ventileren op school’ over dit onderwerp.

Wij willen graag goede ventilatie

Ventilatie Techniek Brabant werkt enkel in opdracht van erkende installateurs, niet rechtstreeks voor particulieren en/of scholen. Wij adviseren u allereerst om contact op te nemen met een erkend installateur bij u in de buurt voor een ontwerp en berekening van een geschikt ventilatiesysteem. Bent u als installateur wat wij als luchtkanalenbedrijf voor uw project(en) kunnen betekenen? Wij zijn u graag van dienst van calculatie tot projectbegeleiding en van productie tot montage. Wij zijn VCA* gecertificeerd en als lid aangesloten bij de Koninklijke Metaalunie. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *