Ventilatie badkamer: voorkom te vochtige ruimtes

Ventilatie badkamer, 5 praktische tips | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Ventilatie badkamer: voorkom te vochtige ruimtes

Goede ventilatie in huis is belangrijk. Met name in vochtige ruimtes dient deze optimaal te zijn. In een badkamer komt door douchen en baden veel vochtige lucht vrij. Deze vochtige lucht kan op ten duur zorgen voor aantasting van schilderwerk, radiatoren en zelfs zorgen voor schimmelvorming. Maar hoe voorkom je een te vochtige ruimte door goede ventilatie in de badkamer?

Tegenwoordig zijn veel woningen uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem. Dit systeem zuigt lucht af via ventielen die je terugvindt in het toilet, de badkamer en de keuken. Hierbij is het belangrijk dat tijdens het baden, douchen of bij het gebruik van een wasmachine het ventilatie systeem op de hoogste stand staat. Hierdoor wordt vochtige lucht tijdig afgezogen en voorkom je te vochtige ruimtes.

Te veel vocht in een ruimte

Vocht zorgt op ten duur voor aantasting van bijvoorbeeld het schilderwerk, stucwerk of radiatoren. Daarnaast kan er ook schimmel ontstaan op muren en/of het plafond. Deze schimmels zijn slecht voor de gezondheid. Ook zorgt te veel vocht voor geurhinder, zoals een muffe lucht in de ruimte. En daar wordt niemand blij van.

Niet alleen bij douchen en baden komt veel vocht vrij, denk ook aan de wasmachine die staat te draaien. Maar hoe herken je een te vochtige badkamer of ruimte?

  • Schimmelvorming op muren en/of het plafond;
  • Vochtplekken op muren en/of het plafond;
  • Condens op de ramen of spiegel;
  • Loslatende materialen, zoals verf of stucwerk;
  • Roestplekken op radiatoren;
  • Geurhinder.

Wij schreven eerder al op ons ventilatieblog wat het belang is van goed ventileren, zoals je kunt teruglezen in ons blog ‘Goed ventileren kun je leren’ over dit onderwerp. Hier vind je ook tips om je woning zo goed mogelijk te ventileren.

Ventilatie badkamer: 5 praktische tips

Wij geven je als ventilatiespecialist graag 5 praktische tips voor het ventileren van vochtige ruimtes.

1. Droog na!

Maak tegels, douchewanden, de spiegel en het bad goed droog na het douchen of baden. Laat ook natte handdoeken of natte handdoeken niet liggen in de ruimte.

Tip: dit is niet alleen goed om vocht in de ruimte te voorkomen, maar ook je voegen en kitnaden gaan langer mee wanneer je ze goed na droogt.

2. Gebruik een ventilatiesysteem op de juiste manier

Wanneer je woning is uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem of een WTW unit, maak hier dan juist gebruik van. Zet de standenschakelaar tijdens het douchen of baden op de hoogste stand, en laat deze nog minimaal een kwartier na gebruik op deze stand staan. Het ventiel in de badkamer zuigt dan voldoende vochtige lucht af. Zorg ook dat het systeem schoon en goed onderhouden is voor een optimaal rendement.

3. Ventileren of luchten

Is de badkamer uitgerust met een badkamerventilator? Dit systeem is minder krachtig dan mechanische ventilatie of een WTW systeem. Een badkamerventilator dient rechtstreeks naar buiten gemonteerd te worden voor een optimale werking.

Heeft de badkamer ventilatieroosters? Zorg ervoor dat dit rooster altijd open staat voor voldoende luchtverversing.

Tip: Indien er geen roosters of ventilatiesysteem aanwezig is raden wij aan een raam op een kier of draai-kiepstand te zetten om te luchten tijdens het douchen en baden. Een raam open zetten na het douchen heeft weinig zin, met name in de winter komt er koude lucht naar binnen. Koude lucht neemt minder vocht op dan warme lucht. Lees ook ons blogbericht ‘Waarom is ventileren in de winter belangrijk?’ over dit onderwerp.

4. Maak gebruik van de juiste materialen

Zorg dat de voegen en kitnaden van de juiste kwaliteit zijn en maak gebruik van verf die bestand is tegen schimmelvorming, vocht en condensatie. Ook waterdichte panelen achter je badkamertegels dienen water af te stoten om vocht in de wanden te voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen!

5. Goed onderhoud

Voor alles geldt: goed onderhoud is noodzakelijk. Dit geldt voor zowel het ventilatiesysteem als de rest van de ruimte op het gebied van badkamer ventilatie. Ook schoonmaak is hierin essentieel. Voorkom vochtophopingen en let ook extra op vocht in hoekjes. Zorg ook dat voegen en kitnaden goed schoon, droog en niet versleten zijn. Wanneer voegen of kitnaden versleten zijn is de kans op vochtvorming des te groter.

Ik wil goed ventileren!

Ventilatie Techniek Brabant werkt als onderaannemer voor diverse erkende installateurs. Voor het berekenen, ontwerpen en/of bekijken van uw situatie kunt u terecht bij een installateur. Wij werken als luchtkanalenbedrijf met name voor woningbouwprojecten en totale appartementencomplexen, in opdracht van installateurs. Wij werken niet rechtstreeks voor particulieren, wij adviseren u om contact op te nemen met een erkend installateur.

Bent u als installateur wat wij als luchtkanalenspecialist voor u en uw project kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking en meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *