Wat is mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie, afvoerroosters | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Wat is mechanische ventilatie?

Het najaar is in aantocht en we brengen steeds meer uren binnen door, zowel thuis als op het werk. Leven en werken in gezonde lucht is belangrijk. Ventileren is hier dan ook een essentieel onderdeel van. Continu ventileren kan middels een mechanisch ventilatiesysteem. Maar wat is mechanische ventilatie eigenlijk?

Je weet vast wel dat gezonde lucht belangrijk is. Daar schreven we al vaker over, zoals in ons blogbericht ‘Waarom is gezonde lucht belangrijk?’. Vervuilde binnenlucht kan op ten duur zorgen voor hoofdpijn en concentratieproblemen. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot het zogenaamde Sick Building Syndrome. Met ziekteverzuim tot gevolg. Daarnaast zijn de meeste woningen en panden tegenwoordig goed geïsoleerd. Hierdoor kan lucht bijna niet meer automatisch naar binnen en naar buiten. Mechanische ventilatie zorgt ervoor dat je toch continu blijft ventileren. En dat zorgt voor een gezond binnenklimaat!

Mechanisch ventileren

Een mechanisch ventilatiesysteem is een systeem dat er voor zorgt dat vuile binnenlucht continu wordt afgezogen. Via luchtkanalen wordt vieze en vochtige lucht uit de ruimtes gezogen. Hierdoor ontstaat een luchtstroom, die tegelijkertijd zorgt voor het aantrekken van schone buitenlucht. Deze lucht komt naar binnen via ramen en ventilatieroosters. De schone lucht wordt verdeeld over de verschillende ruimtes via de openingen bij de binnendeuren en de ontstane luchtstroom. Ieder systeem dat wordt aangestuurd door een ventilatiebox, pijpventilator of dakventilator wordt mechanische ventilatie genoemd.

Sinds 2006 is het verplicht om mechanische ventilatie toe te passen bij nieuwbouw en grote renovatieprojecten. Deze verplichting is ook opgenomen in het Bouwbesluit. Lees hierover ook ons blogbericht ‘Is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw?’.

Afzuiging in vochtige ruimtes

In vochtige ruimtes is ventileren erg belangrijk. Vocht zorgt op ten duur namelijk voor aantasting van materialen en er kan schimmel ontstaan op muren en/of het plafond. Schimmels zijn slecht voor de gezondheid. Met een mechanisch ventilatiesysteem wordt lucht afgezogen in bijvoorbeeld het toilet, de badkamer en wasruimtes. Dit zijn de meest vochtige ruimtes. In een slaapkamer is een afzuigpunt niet toegestaan. Dit is ook vastgelegd in het Bouwbesluit. Dit heeft te maken met de kans op koolmonoxidevergiftiging. Wanneer je afzuiging toepast in een slaapkamer, onttrek je de ruimte van zuurstof terwijl je slaapt. Hierdoor zou koolstofmonoxide bij het vrijkomen door een slecht werkend verbrandingstoestel vrij spel krijgen. Met alle gevolgen van dien. Wil je meer weten? Lees dan ook ons blogbericht ‘Veilig ventileren op de slaapkamer’, over dit onderwerp.

Is WTW ook mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie is een simpele variant van een WTW-unit. Zoals hierboven uitgelegd regelt een mechanisch ventilatiesysteem alleen de afvoer van vieze lucht. Dit wordt ook wel ventilatiesysteem C genoemd. Een WTW unit regelt zowel de afvoer van vieze lucht als de aanvoer van schone lucht, en noemen we ventilatiesysteem D. Hiermee krijg je dus een optimale hoeveelheid verse lucht binnen.

Ik wil graag mechanische ventilatie!

Ventilatie Techniek Brabant werkt enkel in opdracht van erkende installateurs, en niet rechtstreeks voor particulieren. Bent u een particulier? Dan adviseren wij u om contact op te nemen met een installateur bij u in de buurt. Bent u als installateur benieuwd wat wij als luchtkanalenbedrijf voor uw project kunnen betekenen? Van calculatie tot projectbegeleiding en van productie tot montage. Wij zijn VCA* gecertificeerd en als lid aangesloten bij de Koninklijke Metaalunie. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *