Is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw?

Ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw?

Zowel bij nieuwbouw als renovatie wordt vaak de volgende vraag gesteld: is een ventilatiesysteem verplicht? Uiteraard zijn wij als ventilatiespecialist van mening dat een ventilatiesysteem altijd een waardevolle toevoeging aan een pand is. Maar wat staat er in de wetgeving op het gebied van ventilatie?

Verplichtingen op het gebied van ventilatie zijn opgenomen in het Bouwbesluit. Een bouwwerk moet altijd voldoen aan richtlijnen die hierin zijn opgenomen. Voor ventilatiesystemen zijn er standaardwaarden opgenomen. Bijvoorbeeld voor ventilatie verblijfsruimtes geldt 3,24 m³/h aan ventilatie per vierkante meter. Er zijn een aantal factoren van belang bij een ventilatieberekening:

 • Luchtsnelheden
 • Oppervlakte van luchtkanalen
 • Afstand tussen ventilatieventielen
 • Overstroomvoorziening

Uiteraard kunnen onze ventilatiespecialisten hierin voorzien van advies en hulp. Benieuwd? Neem dan gerust contact met ons op.

Ventilatiesysteem verplicht nieuwbouw

Op de vraag of een ventilatiesysteem verplicht is bij nieuwbouw is het antwoord simpel: ja. Deze verplichting is sinds 2006 opgenomen in het Bouwbesluit. Deze verplichting heeft ervoor gezorgd dat alle nieuwbouwwoningen en nieuwbouwappartementen zijn uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem. Woon jij in een nieuwbouwwoning? Dan herken je het mechanische ventilatiesysteem aan de ventielen die je vaak ziet in de keuken, badkamer en het toilet. Deze ventielen zorgen voor de aanvoer van schone lucht en afvoer van vervuilde lucht.

Onze tips als ventilatie specialist:

 • Zorg dat een ventilatiesysteem altijd aanstaat;

  Voor kantoren geldt dat je het systeem gerust een stand lager kunt zetten in het weekend of tijdens vakantieperiodes. Dit geldt ook voor je woning tijdens vakanties. N.B.: wanneer de overheid adviseert ramen en deuren te sluiten, tijdens een ramp of tijdens onderhoud dien je het ventilatiesysteem wel uit te schakelen.

 • Zorg voor ventilatie met buitenlucht, eventueel voorzien van fijnstoffilters;

  Het is goed om zo nu en dan te luchten met een raam op een kier of via roosters. Bij voorkeur aan een zijde waar weinig tot geen uitlaatgassen naar binnen kunnen komen. Lees ook ons blogbericht ‘Waarom is gezonde lucht belangrijk?’ voor meer informatie.

 • Maak roosters en ventielen minstens 1x per jaar goed schoon. Informeer ook naar de onderhoudsfrequentie van het systeem en de luchtkanalen en zorg ervoor dat het onderhoud op tijd uitgevoerd wordt.

Ventilatiesysteem renovatie

Is een ventilatiesysteem verplicht bij renovatie? Bij het gedeeltelijk vernieuwen of veranderen van bouwwerken is het niet verplicht. Maar wel wordt geadviseerd om verblijfsruimtes en toiletruimtes van ventilatieroosters en afvoerkanalen te voorzien. Bij een ingrijpende renovatie gelden in principe dezelfde richtlijnen vanuit het Bouwbesluit die voor nieuwbouw gelden. Daarnaast zijn wij van ventilatietechniek brabant van mening dat een goed ventilatiesysteem van meerwaarde is.

Met name omdat we in een tijd leven waarin we ons meer bewust worden van het belang van gezonde lucht. Niet alleen thuis, maar ook zeker gezonde lucht op kantoor. Benieuwd waarom gezonde lucht belangrijk is? Lees dan hier meer. U leest daar ook 8 gezonde lucht tips van onze ventilatie specialisten!

Bent u benieuwd wat wij van Ventilatie Techniek Brabant voor u en uw project kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie.