Ventileren in de zomer
Er staat weer een warme zomer voor de deur. Wanneer het buiten erg warm is, zijn we geneigd alle ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden. Zo houd je de warmte immers buiten. In de avond zetten we vaak alle ramen en deuren weer open wanneer de temperatuur gedaald is. Maar krijg je dan voldoende frisse lucht binnen? En hoe kun je het beste ventileren in de zomer?
De Nederlandse zomers worden steeds warmer. Belangrijk dus om ook rekening te houden met de ventilatie in je woning. Want ventilatie is meer dan alleen frisse lucht naar binnen brengen. Het voorkomt schimmelvorming en verlaagd het CO2 niveau in huis. Een te hoog CO2-gehalte kan zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Maar hoe zit het dan met de binnentemperatuur wanneer het buiten warm is? Wij als ventilatiespecialist geven je 5 tips voor ventileren in de zomer!
5 tips voor ventileren in de zomer
Als specialist in ventilatie en luchtkanalen geven we je graag tips voor het ventileren in de zomer.
1. Gebruik een mechanisch ventilatiesysteem of WTW-unit
Bij een mechanisch ventilatiesysteem of WTW unit kun je een constante luchtstroom reguleren in je huis. Het zorgt ervoor dat vuile, vochtige lucht wordt vervangen door droge, gezonde lucht. Deze ventilatiesystemen zorgen continu voor ventilatie op een minimale manier. De meeste nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig uitgerust met een dergelijk ventilatie systeem. Zorg ervoor dat je het systeem op de juiste standen gebruikt waar nodig. Bij warm weer kun je met zo’n systeem de ramen en deuren gedurende de dag dichthouden, en toch profiteren van goede ventilatie.
Heb je geen dergelijk ventilatiesysteem? Je kunt je huis tijdelijk luchten. Onze tip: lucht aan de schaduwzijde van je huis en niet langer dan 10 tot 30 minuten per dag. Wanneer je langer lucht heb je kans dat er meer warmte en fijnstof naar binnen komt. Daarnaast kun je ramen uitvoeren met ventilatierooster, oftewel dauerluftung. Kies bij voorkeur een rooster met fijnstoffilter, zodat pollen en schadelijke deeltjes niet naar binnen komen.
2. Ventileren en koelen met een airco
Veel mensen kiezen in de zomer voor het comfort van airconditioning. Een airconditioner reinigt de lucht en maakt deze zuiverder. Geavanceerde filters houden namelijk stofdeeltjes en pollen tegen. De kans op allergische reacties, zoals hooikoorts neemt hiermee af. Daarnaast kan een airconditioner ook ruimtes ontvochtigen. In moeilijk te ventileren ruimtes kan dit een oplossing bieden. Let wel: airconditioning zelf brengt géén frisse buitenlucht naar binnen, maar gebruikt binnenlucht (recirculatie). De binnenlucht wordt gefilterd, gekoeld en vervolgens weer de ruimte in geblazen. Meer weten? Lees ook ons blogbericht ‘Ventileren met een airco’ over dit onderwerp.
Let wel: een airco brengt geen schone lucht binnen en zorgt niet voor de afvoer van vuile lucht. Hier heb je een mechanisch ventilatiesysteem voor nodig.
Stel je hebt geen airco, maar wel een ventilator. Helpt een ventilator in de zomer? Helaas, ventilatoren verplaatsen enkel de (warme) lucht. Dit voelt op je huid even als verkoeling, maar een ventilator zorgt niet voor de juiste ventilatie of koeling. Ook een mobiele airco helpt nauwelijks om de temperatuur omlaag te krijgen, maar verbruikt veel energie.
3. Je huis verduurzamen
Het beste rendement voor zowel je mechanische ventilatiesysteem, airconditioning én je portemonnee haal je wanneer je de warmte niet toelaat in je huis. Airconditioning biedt uiteraard veel comfort, maar verbruikt behoorlijk wat stroom. Daarnaast bevatten ze een koudemiddel, welke door weglekken ook impact heeft op het klimaat. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat je huis niet te veel opwarmt, om veelvuldig gebruik van de airconditioning te voorkomen.
Het verduurzamen van je woning kan hierbij helpen. Goede isolatie van het dak, buitenmuren en isolatieglas houden de warmte in de zomer beter buiten. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat een huis dat eenmaal opgewarmd is, minder snel afkoelt. Fijn in de winter, maar minder prettig in de zomer. Combineer een goede isolatie met een mechanisch ventilatiesysteem, en er is continu minimale ventilatie. Hierdoor hoef je minder vaak ramen en deuren open te zetten, waardoor er nog meer warmte naar binnenkomt en je in een vicieuze cirkel terecht komt.
4. Zonwering
Een relatief eenvoudige en duurzame oplossing is warmte weren met zonwering aan de buitenzijde van je huis. Denk hierbij aan zonneschermen en screens. Doe overdag de zonwering omlaag en voorkom dat er direct zonlicht binnenkomt. Hiermee voorkom je dat je huis te veel opwarmt en je de hele dag gebruik moet maken van een airconditioning. Beter voor het milieu én beter voor je portemonnee.
5. Vergroening van steden
We zien tegenwoordig veel tuinen vol bestrating. Onderhoudsvrij en gemak dient de mens, maar het zorgt absoluut niet voor verkoeling. Wist je dat de temperatuur in steden hoger ligt dan op het platteland? Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat dit op hete dagen wel 13 graden kan schelen. Vergroening is over de hele wereld dus een belangrijk onderwerp. Denk naast zonwering ook aan leibomen die verkoeling en schaduw kunnen bieden. Ook van een plat dak kun je een groen dak maken wat zorgt voor verkoeling.
Wij willen ventileren in de zomer!
Ventilatie Techniek Brabant werkt als luchtkanalenbedrijf in opdracht van erkende installateurs. Deze installateurs berekenen en ontwerpen een mechanisch ventilatiesysteem op maat. Ook kunnen zij adviseren op het gebied van airconditioning. Wij werken uitsluitend in opdracht van installateurs en niet rechtstreeks voor particulieren.
Bent u als installateur benieuwd wat wij voor u en uw project(en) kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie.