Hoe verhelp je geluidsoverlast van ventilatiesystemen?

Geluidsoverlast van ventilatiesystemen, geluidsoverlast mechanische ventilatie buren, geluidsoverlast ventilatiesysteem appartement | Ventilatie Techniek Brabant Casus

Hoe verhelp je geluidsoverlast van ventilatiesystemen?

Steeds vaker krijgen wij als ventilatiespecialist de vraag: hoe verhelp je geluidsoverlast van ventilatiesystemen? Een ventilatiesysteem hoeft namelijk geen geluidsoverlast te geven. Vaak wordt een luchtbehandelingskast op het dak van een bedrijf of school geplaatst. Deze kan worden geïsoleerd, zoals ook de geïsoleerde luchtkanalen die er naar toe leiden. Daarnaast is zo’n pand vaak hoger dan de overige bebouwing, waardoor je weinig overlast hebt van zulke luchtkasten. Maar waarom is geluidsoverlast ventilatiesysteem dan zo’n hot item?

Wat wij als ventilatiespecialisten helaas nog vaak in de praktijk zien, is dat systemen worden aangelegd door onprofessionele luchtkanalen bedrijven. Deze bedrijven houden helaas geen rekening met de geldende normen, of hebben te weinig expertise in huis voor het aanleggen van een deugdelijk systeem. Wanneer een luchtkanalensysteem namelijk onjuist wordt geïnstalleerd, kunnen luchtkanalen fungeren als klankkasten. Hierdoor kan er geluidsoverlast ontstaan in het gebouw, wat vervelend is voor de gebruikers. Maar ook een luchtbehandelingskast op het dak kan geluidsoverlast geven door bijvoorbeeld een gebrek aan isolatie. En dat is voor de omwonenden van zo’n pand erg vervelend. Hoe beperk je geluidsoverlast ventilatiesysteem appartement?

Praktijkcasus: school in Ospel

Geluidsoverlast mechanische ventilatie buren: een probleem wat zich voordeed bij een school in Ospel. De luchtbehandelingskasten op het dak maakten dusdanig veel herrie dat omwonenden hier last van hadden. Dit probleem is door de buren aangekaart bij de school. De installateur heeft vervolgens Ventilatie Techniek Brabant ingehuurd voor advies.

Bij aankomst op locatie schrok zelfs onze ventilatie specialist van het geluid dat de luchtbehandelingskasten produceerden! Het systeem was door een luchtkanalen bedrijf aangelegd, die helaas te weinig aandacht voor het voorkomen van geluidsoverlast heeft gehad. Maar gelukkig konden wij hierin een helpende hand bieden.

Onze werkwijze

Hoe gaan wij te werk bij het verhelpen van geluidsoverlast van een ventilatiesysteem?

 1. Analyse: Wij komen kijken op locatie en analyseren het probleem. We beoordelen of we het kunnen verminderen of zelfs geheel kunnen oplossen en wat we hiervoor nodig hebben. Ook meten we e.e.a. in. Hierop maken we een geheel vrijblijvende offerte.

 2. Geluidsmeting: Offerte akkoord? Dan komt een van onze ventilatiespecialisten op locatie om geluidsmetingen te doen van de huidige situatie. Na afloop van het project maken we nog een geluidsmeting zodat het verschil in dB duidelijk wordt!

 3. Inwendig isoleren: Bij deze casus hebben we het geluidsoverlast luchtbehandelingskast aangepakt door de afblaaskanalen inwendig te isoleren en er een geluiddemper tussen te plaatsen. De afblaas kanalen liepen over het dak naar de twee luchtbehandelingskasten en veroorzaakten geluidsoverlast voor de omwonenden. En dit kwam met name door een gebrek aan isolatie in de kanalen.

  Wil je meer weten over het isoleren van luchtkanalen? Lees dan ook ons blog ‘Waarom luchtkanalen isoleren?’ op deze website.

 4. Geluidsmeting: Nadat onze ventilatiespecialisten de kanalen hebben geïsoleerd, hebben we wederom een geluidsmeting gedaan. Wat bleek? De kanalen produceerden een stuk minder geluid, waardoor de geluidsoverlast ventilatie verholpen was. Een mooie bevestiging voor onze opdrachtgever!

Praat ook mee over het onderwerp geluidsoverlast van ventilatiesystemen en geluidsoverlast ventilatiesysteem appartement op onze LinkedIn- of Facebookpagina. Of praat hieronder mee door een bericht achter te laten. En wil je meer weten over het belang van het isoleren van luchtkanalen? Lees dan ons blog ‘Waarom luchtkanalen isoleren?’ op deze website.

Heeft u last van geluidsoverlast van ventilatiesystemen?

Voor het berekenen, ontwerpen en/of aanpassen van een ventilatiesysteem kun je allereerst terecht bij een installateur. Hierna zal de installateur Ventilatietechniek Brabant in kunnen schakelen voor de productie en montage. Bent u als particulier op zoek naar een ervaren en betrouwbare partij voor het oplossen geluidsoverlast ventilatiesysteem appartement? Dan adviseren wij u contact op te nemen met een erkend installateur bij u in de buurt. Zij kunnen uiteraard Ventilatie Techniek Brabant inschakelen voor de realisatie. Samen realiseren we op die manier een goed ventilatiesysteem voor uw woning of werkplek!

Bent u als installateur benieuwd wat wij voor u en uw project op het gebied van verhelpen van geluidsoverlast kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie.

2 REACTIES
 • C. Ellis
  Beantwoorden

  Geachte heer/mevrouw,
  Ons huis (rijtjeshuis) is 15 jaar geleden gebouwd. Nu delen wij met 1 van onze buren de buizen van het mechanisch ventilatiesysteem. Wij ondervinden al langere tijd een hinderlijke pieptoon van het systeem van de buren. Weet u misschien of het mogelijk is het buizensysteem te splitsen zodat beide huizen hun eigen buizen gebruiken en deze nergens meer gekoppeld zijn? En indien dit mogelijk is, is dit iets wat jullie kunnen uitvoeren en wat zijn dan de geschatte kosten?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  MvG,
  C. Ellis

  1. VTB
   Beantwoorden

   Beste,

   Wij adviseren hiervoor contact op te nemen met een erkend installateur. Wij kunnen vervolgens in opdracht van deze installateur de luchtkanalen realiseren.

   Met vriendelijke groet,

   Rianne
   Office Manager

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *