Ventilatie in scholen niet altijd op orde

Ventilatie in scholen niet altijd op orde | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Ventilatie in scholen niet altijd op orde

Ventilatie in scholen is vanwege de aanscherping van de coronamaatregelen weer een hot item. Met name nu blijkt dat er steeds meer coronabesmettingen op scholen worden vastgesteld. Scholen zijn weer overgestapt op digitaal onderwijs of een dringend advies om mondkapjes te dragen. Zo’n 11 procent van de Nederlandse scholen voldoet niet aan de normen op het gebied van ventilatie.

Op het gebied van schoolventilatie schiet het onderwijs te kort. Dat stelt Arie Slob van Onderwijs in een Kamerbrief, volgens de Volkskrant. De vrees dat het coronavirus zich verspreid in slecht geventileerde gebouwen speelt. Hier schreven wij eerder al eens een blog over, lees ook ‘Goede ventilatie om virusverspreiding te voorkomen’. Als ventilatiespecialist zien wij namelijk dat dit niet alleen in het onderwijs het geval is, maar ook in de thuissituatie en op kantoor.

Subsidie ventilatie in scholen

Om dit ventilatieprobleem in het onderwijs aan te pakken, trekt het ministerie zo’n 360 miljoen euro uit. De minister verwacht dat het percentage scholen dat niet aan ventilatie-eisen voldoet zal stijgen. Scholen zijn namelijk gevraagd om door te geven of zij voldoen aan de normen aan het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie. Maar mede door overbelasting van meetbedrijven is dit tot op heden nog niet op alle scholen gemeten. Maar hoe kan het dat deze scholen niet voldoen aan deze Bouwbesluit-eisen? Ventilatie Techniek Brabant ziet hierin de volgende tendens:

  • Te goed geïsoleerd;
    Scholen worden steeds beter geïsoleerd. Wanneer er niet voldoende aandacht geschonken wordt aan een degelijk ventilatiesysteem, blijft vuile lucht binnen hangen. Deze ongezonde lucht kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen, zoals concentratieproblemen, hoofdpijn en astmatische klachten. En sinds de coronapandemie zijn we ons ook meer bewust van het belang van goede ventilatie.

  • Gebrek aan budget of subsidie;
    Het gebrek aan een degelijk ventilatiesysteem kan het gevolg zijn van een gebrek aan budget. Als ventilatie specialist zien wij vaak ventilatie in scholen als sluitpost op de begroting.

Luchtkwaliteit verbeteren op school

Als ventilatie specialist zijn wij blij dat er meer bewustwording ontstaat rondom goede ventilatie en gezonde lucht. Maar de ventilatiebranche waarschuwt. Het aanleggen van een schoolventilatie systeem duurt doorgaans een maand of drie. Daarnaast komt de installatiebranche capaciteit te kort. Het wordt dus lastig om nog voor de wintermaanden alle scholen te voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem.

Daarom komt het coördinatieteam voor ventilatie ook met praktische ventileeradviezen, ondanks de winterkou die er aan komt. Een kleine greep uit de ventileeradviezen:

  • Zorg ervoor dat ramen een kiepstand hebben, waardoor geheel openen niet nodig is;
  • Verwijder een radiatorombouw of -omkasting, voor betere verwarming.

En lees ook onze aanvullende tips voor gezonde lucht en ventilatie, die je ook thuis goed kunt toepassen op ons blog ‘Waarom is gezonde lucht belangrijk?’.

Onze school is toe aan gezonde lucht!

Voor het berekenen en ontwerpen van een schoolventilatie systeem kunt u allereerst terecht bij een installateur. Hierna zal de installateur Ventilatie Techniek Brabant in kunnen schakelen voor de productie en montage. En uiteraard denken wij met u en de installateur mee! Neem gerust contact met ons op, wij verwijzen u graag door naar een installateur die voor u de eerste stap kan zetten. Samen realiseren we op die manier een goed en gezond ventilatiesysteem voor het onderwijs!

Bent u als installateur benieuwd wat wij voor u en uw onderwijsproject kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *