Hoe ventileren met hooikoorts?

Ventileren met hooikoorts, ventilatie blog | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Hoe ventileren met hooikoorts?

De lente is eindelijk in aantocht. De tijd waarin bomen, planten, grassen en bloemen weer beginnen te bloeien. Ook wij als ventilatiespecialist zijn fan van het voorjaar! Maar wat als je hooikoorts hebt? Deze allergie is seizoensgebonden en een van de meest voorkomende allergieën in Nederland. Deze allergie kan zeer vervelend zijn. Met name wanneer pollen zich ook binnenshuis bevinden. Maar hoe kun je dan het beste ventileren met hooikoorts?

Eerder schreven wij als ventilatie specialist al een blog over het belang van ventileren in de winter. Daarin legden we ook het verschil uit tussen luchten en ventileren. En gezonde lucht in een woning zorgt ervoor dat schimmels en bacteriën geen kans krijgen. Beter voor de gezondheid dus!

Veel mensen openen het raam om een ruimte te luchten. Uiteraard komt er dan schone lucht naar binnen. Maar je raadt het al: in het voorjaar krijgen ook de pollen kans om naar binnen te komen. En wanneer je hooikoorts hebt wil je dit natuurlijk niet. Én: luchten is niet hetzelfde als ventileren.

Ventileren met hooikoorts

Bij het openen van een raam wordt er voor een korte periode gelucht. Wanneer je het raam weer sluit, is de ruimte binnen no time weer vervuild. Met een ventilatie unit zorg je voor constante ventilatie. Een voorbeeld is een WTW unit. Deze wordt aangesloten op luchtkanalen, die wij als luchtkanalenbedrijf kunnen fabriceren, leveren en monteren. Dit noemen we ook wel mechanische ventilatie.

Met een optimaal onderhouden mechanisch ventilatiesysteem of met wtw units kun je veilig ventileren met hooikoorts. Het systeem voor ventilatie is voorzien van fijnstoffilters, die ook pollen kunnen tegenhouden. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk de filters om de 6 á 12 maanden te vervangen. Benieuwd wat je zelf kunt doen in het onderhoud van je ventilatie systeem? Lees ook eens ons blog ‘Waarom luchtkanalen reinigen?’ met tips hoe en wat je zelf kunt reinigen.  

Natuurlijke ventilatie en hooikoorts

Naast mechanisch ventileren kun je ook gebruik maken van natuurlijke ventilatie. Dit doe je door het plaatsen van ventilatieroosters. Let er hierbij wel op ook hier gebruik te maken van filters, zodat pollen niet binnen kunnen komen. Echter is het ook mogelijk dat de klachten juist verergeren, omdat er alsnog kleine pollen het huis binnen kunnen dringen. Een mechanisch systeem voor ventilatie biedt een betere oplossing.

Heeft jouw woning geen systeem voor ventilatie? Er zijn raamhorren op de markt met fijne mazen, die pollen enigszins  tegen kunnen houden. Laat je hiervoor informeren door een specialist.

Onze tips voor ventileren met hooikoorts

  • Zorg voor een goed onderhouden en schoon ventilatiesysteem. Lees ook ons blog ‘Waarom luchtkanalen reinigen?’ voor meer informatie en tips;
  • Probeer ruimtes zo kort mogelijk te luchten, bij voorkeur met ventilatieroosters voorzien van fijnstoffilters of horren met fijne maas;
  • Lucht kleding en beddengoed niet in de buitenlucht.

Benieuwd naar het verschil tussen luchten en ventileren? Lees dan ook ons blog ‘Waarom is ventileren in de winter belangrijk?’.

Ik wil graag ventileren!

Voor het berekenen en ontwerpen van een ventilatiesysteem kunt u allereerst terecht bij een installateur. Hierna zal de installateur Ventilatietechniek Brabant in kunnen schakelen voor de productie en montage van de luchtkanalen ten behoeve van het systeem.

Bent u als installateur benieuwd wat wij van Ventilatie Techniek Brabant voor u en uw project op het gebied van ventilatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *