Welke ventilatieroosters kies ik?

Ventilatieroosters kiezen, ventilatierooster in luchtkanalen | Ventilatie Techniek Brabant Blog

Welke ventilatieroosters kies ik?

Om een gezond binnenklimaat te creëren maak je gebruik van ventilatieroosters. Een ventilatierooster kan worden aangesloten op een ventilatiesysteem. Deze luchtroosters zorgen ervoor dat de luchtstroom van binnen naar buiten en andersom gaat. Hierdoor zorg je voor een optimale luchtkwaliteit, houd je de ruimtes vochtvrij en ga je gezondheidsklachten tegen.

Ventilatieroosters zorgen voor een gecontroleerde luchtstroom. Je kunt hierbij gebruik maken van natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie en een WTW unit. Maar welke ventilatieroosters kies je bij welk ventilatiesysteem? Wij als ventilatiespecialist vertellen je er graag meer over.

Ik heb een mechanisch ventilatiesysteem of WTW unit

Bij mechanische ventilatie kun je gebruik maken van gevelroosters. Een gevelrooster wordt buiten gemonteerd en kunnen ook direct in luchtkanalen gemonteerd worden. Er zijn ventilatieroosters met een terugslagklep, beweegbare lamellen of gaas. Ze zijn verkrijgbaar in diverse materialen zoals kunststof, RVS of aluminium en in zowel rond als vierkant en rechthoekig te krijgen. Binnen worden vaak kunststof ventilatieventielen toegepast voor het afzuigen en inblazen van lucht.

Bij een mechanisch ventilatiesysteem in een kantoorpand kun je gebruik maken van plafondroosters. Bijvoorbeeld een plafondrooster die perfect in een tegel van het systeemplafond past. Bij andere soorten plafonds kun je gebruik maken van wervelroosters. Deze roosters zijn ook fraai om toe te passen wanneer de luchtkanalen in het zicht blijven.

Onder andere bij grote bedrijfshallen kunnen jetroosters worden toegepast. Deze ventilatieroosters kunnen ook rechtstreeks in het luchtkanaal gemonteerd worden. Daarnaast zijn er jetroosters geschikt voor wandmontage en voor aansluiting op een flexibele luchtslang. Deze roosters dienen met hoge snelheid lucht te blazen i.v.m. de grootte van de ruimte. Door de vormgeving van een jetrooster is dit mogelijk met een laag geluidsniveau. Wel zo prettig!

Ik maak gebruik van natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie wil zeggen dat een ruimte ‘natuurlijk’ gelucht wordt door naden, kieren en roosters. Zonder dat er een mechanisch systeem aan gekoppeld zit. Daarnaast kun je een raam openen om tijdelijk frisse lucht naar binnen te brengen. Echter is luchten niet hetzelfde als ventileren. Eerder schreven we daar ook een blog over ‘Waarom is ventileren in de winter belangrijk?’.

Bij natuurlijke ventilatie kun je gebruik maken van gevelroosters (oftewel muurroosters). Daarnaast kun je ook gebruik maken van raamroosters. Ons advies als ventilatie specialist is om ventilatieroosters te kiezen met filters. Hierdoor kunnen vuile stoffen en pollen niet binnendringen. Heb je last van hooikoorts en ben je benieuwd welke ventilatieroosters je het beste kunt kiezen? Lees dan ook ons blog over ‘Hoe ventileren met hooikoorts?’.

Voor binnendeuren kun je gebruik maken van deurroosters of raamroosters. Dit bevordert de frisse luchtstroom in huis. Deze roosters kun je ook toepassen wanneer je gebruik maakt van een mechanisch ventilatiesysteem of WTW unit. Deze ventilatieroosters voor deuren zijn vaak gemaakt van RVS, aluminium of kunststof. Daarnaast kun je deze in veel RAL-kleuren krijgen, waardoor je de kleur perfect kunt afstemmen op de kleur van de deur of de kozijnen.

Het kiezen van ventilatieroosters

Een installateur kan helpen bij het kiezen van de juiste ventilatieroosters. Wanneer een compleet mechanisch ventilatiesysteem wordt aangesloten, worden deze ventilatieroosters ook meegenomen. Het is belangrijk dat zowel het ventilatiesysteem als de ventilatie roosters goed zijn ingesteld. Een ventilatieventiel dient bijvoorbeeld deels open gedraaid te zijn. Uw installateur kan hierbij helpen.

Ventilatie Techniek Brabant

Ventilatie Techniek Brabant is specialist op het gebied van luchtkanalen en ventilatie. Uiteraard hebben wij ook veel ervaring met ventilatieroosters. Wij zijn werkzaam als onderaannemer van diverse installateurs. Zowel particulieren als zakelijke opdrachtgevers verwijzen wij allereerst graag door naar een erkend installateur. Bent u op zoek naar een ervaren en betrouwbare partij voor uw ventilatie? Neem gerust contact met ons op, wij verwijzen u graag door naar een installateur die voor u de eerste stap kan zetten. Samen realiseren we op die manier een goed ventilatiesysteem voor uw woning of werkplek!

Bent u als installateur benieuwd wat wij van Ventilatietechniek Brabant voor u en uw project kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en meer informatie. Wij gaan voor langdurige en prettige samenwerkingen met onze partners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *